La Xina admet que el globus que sobrevola els Estats Units és de la seua propietat

El país ha reconegut que es tracta d’un dirigible finalitats d'investigació, "principalment meteorològica"

Imatge que ha pres un testimoni del suposat globus espia mentre sobrevolava la ciutat de Billings, a Montana
Imatge que ha pres un testimoni del suposat globus espia mentre sobrevolava la ciutat de Billings, a Montana / Chase Doak (Reuters)

La Xina ha admés aquest divendres que el globus aerostàtic que ha sobrevolat els Estats Units a gran altura és seu, després de demanar durant la vesprada que no s’especule arran de les acusacions llançades des del Pentàgon.

"El dirigible és de la Xina. És un dirigible civil utilitzat amb finalitats d'investigació, principalment meteorològica", ha aclarit en un comunicat el Ministeri de Relacions Exteriors del gegant asiàtic. Segons afirma l’escrit, l'aeronau "s’ha desviat molt del seu curs previst" per culpa de "vents de l'oest i una capacitat limitada d'autodirecció".

El departament, a la publicació, "ha lamentat l'entrada no intencionada" del dirigible a l'espai aeri nord-americà i ha afirmat que "continuarà comunicant-se" amb els EUA, a més d'assegurar que farà front a "aquesta situació inesperada causada per força major".

El portaveu del Pentàgon, Pat Ryder, ha asseverat en un comunicat que els EUA segueixen "de prop" els moviments del globus. "Una vegada que el globus s’ha detectat, el govern ha actuat immediatament per a protegir-se davant de la recol·lecció d'informació delicada" per part de la Xina, ha indicat Ryder, qui ha assenyalat que no és la primera vegada que les autoritats hi detecten un aparell d'aquest tipus en els últims anys.

L'anunci es produeix abans que el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, inicie diumenge una visita de dos dies a la Xina, en el primer viatge d'un titular d'Exteriors estatunidenc al país asiàtic des del 2018. El funcionari de Defensa ha afirmat que, després de la detecció del globus, han estat en contacte amb responsables xinesos a través de diversos canals, com les respectives ambaixades de la Xina i els EUA a Washington i Pequín.

També et pot interessar

stats