Blinken ajorna la visita a la Xina després que el gegant asiàtic ha admés que el globus espia és seu

L'administració de Biden considera que un viatge oficial ara podria enviar un missatge erroni

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, en imatge d'arxiu
El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, en imatge d'arxiu / Pool

Aquest divendres de vesprada el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, ha posposat a la visita a la Xina, que tenia prevista per a la setmana vinent. La decisió s'ha comunicat després de la trobada d'un globus espia xinés damunt de territori nord-americà i que la Xina ha admés que és de la seua propietat.

Blinken anava a convertir-se en el primer membre del gabinet del president nord-americà, Joe Biden, que visitaria el gegant asiàtic, però ara les autoritats han decidit cancel·lar de moment el viatge a l'espera de tindre més informació sobre el globus en qüestió, que han detectat a una gran altitud sobre zones de l'estat de Montana que alberguen instal·lacions nuclears.

En aquest sentit, l'administració de Biden considera que acudir ara a la Xina podria enviar un missatge erroni. Per això ha ajornat el viatge de manera indefinida, tal com han explicat fonts del govern al diari The Wall Street Journal.

Pequín ha admés que el globus és seu, però ha esgrimit motius científics per a justificar el desplegament. A més, ha reconegut que és "lamentable" que un objecte aeri haja entrat en espai aeri nord-americà per "forces que s'escapen al seu control". "El globus és de la Xina i és de naturalesa civil, utilitzat per a investigació científica, com assumptes meteorològics", ha dit un portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers xinés.

El globus l'han detectat a principis d'aquesta setmana damunt del territori de Montana, on hi ha diversos magatzems de míssils intercontinentals, si bé les autoritats han descartat que supose una amenaça "física o militar" per a la població. Encara que aquest tipus d'incidents s'han registrat en el passat, els republicans han criticat durament el que ha succeït i han assenyalat que suposa una mostra clara que la Xina "no ha incorregut en un canvi en la seua política exterior" a pesar de mostrar un aparent aperturisme respecte als Estats Units.

El govern xinés no ha tardat a demanar a Washington que "no sobredimensione" el cas. "No tenim cap intenció de violar l'espai aeri o la sobirania d'altres països", ha puntualitzat Mao Ning, portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers del país asiàtic.

Blinken anava a convertir-se en el primer secretari d'Estat nord-americà a reunir-se amb el president xinés, Xi Jinping, en quasi sis anys. Amb aquest viatge, l'administració Biden buscava afermar les relacions amb el país i reduir la tensió.

També et pot interessar

stats