Els Estats Units abaten el "globus espia" xinés

El president Joe Biden ha donat l'ordre d'abatre el globus amb dos avions de combat quan aquest ja estava sobre l'oceà Atlàntic

El globus xinés deriva cap a l'oceà després de ser derrocat enfront de la costa en Surfside Beach
El globus xinés deriva cap a l'oceà després de ser derrocat enfront de la costa en Surfside Beach / Randall Hill (Reuters)

El govern estatunidenc ha abatut el "globus espia" xinés que ha sobrevolat en els últims dies el seu territori, segons ha confirmat el secretari de Defensa, Lloyd J. Austin. L'artefacte ha sigut atacat amb dos avions de combat. El president Joe Biden ha donat l'ordre d'abatre el globus quan aquest ja estava sobre les aigües de l'oceà Atlàntic, enfront de la costa de Carolina del Sud. Les restes estan sent recollides per les autoritats.

El Pentàgon va anunciar dijous que estava seguint els moviments d'un globus espia xinés que sobrevolava l'estat de Montana, al nord-oest dels Estats Units, on es troba un dels tres camps de sitges de míssils nuclears existents en territori estatunidenc, fent saltar les alarmes. Segons el Pentàgon, el globus detectat sobre Llatinoamèrica no sembla que es dirigisca als Estats Units.

Tot i que el Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina ha reconegut que es tracta d’un dirigible amb finalitats d'investigació "principalment meteorològica", la seua presència a l'espai aeri estatunidenc ha desencadenat una crisi diplomàtica entre Washington i Pequín i ha motivat la suspensió del viatge que el secretari d'Estat, Antony Blinken, tenia previst fer al gegant asiàtic, la primera d’aquest tipus en vora sis anys.

El director de l'oficina d'Afers Estrangers de la Xina, Wang Yi, ha demanat aquest divendres a la nit als Estats Units “mantindre la calma” en una conversa telefònica amb Antony Blinken, en la qual totes dues parts han tractat la crisi ocasionada per l’aeronau.

També et pot interessar

stats