Les xarxes denuncien que el periodista Pablo González continua empresonat a Polònia un any després

Nombrosos periodistes s’han dirigit als governs europeus perquè solucionen aquesta situació, que qualifiquen de “totalment injusta”

El periodista espanyol Pablo González en una imatge d'arxiu
El periodista espanyol Pablo González, en una imatge d'arxiu / Agències

Les xarxes socials han denunciat aquest dimarts que fa un any que les autoritats poloneses van ordenar detindre el periodista i politòleg espanyol Pablo González, que està acusat d'espiar per a Rússia. A través de l’etiqueta #1AñoSinPablo, diversos periodistes, entre els quals estan Gervasio Sánchez, Teresa Aranguren, Jesús Cintora, Mónica García Prieto i Ane Irazabal, han demanat explicacions als governs europeus, especialment als executius polonés i espanyol davant d'aquesta situació, que consideren “totalment injusta”. 

A Pablo el van arrestar el 28 de febrer de 2022 a Przemysl, on cobria informativament la crisi de refugiats causada per la invasió russa d'Ucraïna. El portaveu del govern polonés, Stanislaw Zaryn, va explicar que estant a Polònia, van identificar el periodista com un agent de la Direcció Principal d'Intel·ligència de l'Estat Major General de la Federació Russa (GRU). El tribunal regional polonés de Przemysl va ordenar la presó provisional, una mesura que s’ha anat prorrogant cada tres mesos des de llavors

L'Agència de Seguretat Interior polonesa (ABW, per les sigles en polonés) acusa González d'usar la seua professió per a encobrir activitats per a la intel·ligència militar russa, uns fets pels quals podria rebre una pena de fins a deu anys de presó.

El fotoperiodista Gervasio Sánchez, des d’Ucraïna, ha demanat un esforç dels governs europeus, en especial l’espanyol, i dels mitjans per solucionar aquesta situació. “És injust que Pablo estiga empresonat des de fa un any sense que la Fiscalia haja aportat cap prova del que l’acusen”, assegura. 

En el mateix sentit s’ha pronunciat la periodista Teresa Aranguren, que ha qüestionat que la Fiscalia encara no haja portat el cas a juí després d’un any. “Quan se silencia la veu d’un periodista, s’ataca el dret a la informació de la ciutadania i la llibertat de premsa, dos pilars fonamentals de la democràcia, i això està passant a Europa. Qui puga actuar, que actue”, ha sentenciat. 

També et pot interessar

stats