Així vivia la classe mitjana a Pompeia: troben una casa pràcticament intacta

L'excavació gira entorn de la coneguda com a Casa del Larari, on s'han trobat armaris i objectes del dia a dia d'aquesta població just abans que esclatara el volcà Vesuvi i l'arrasara

Descobreixen noves habitacions en una edificació soterrada de Pompeia / Parc Arqueològic de Pompeia

El jaciment arqueològic de Pompeia, al sud d'Itàlia, continua sorprenent amb les troballes de les excavacions que s’estan duent a terme. L'últim descobriment són diversos apartaments de la classe mitjana amb armaris plens d'objectes tancats des de l'erupció que va arrasar la ciutat fa dos mil·lennis.

El director del parc arqueològic, Gabriel Zuchtriegel, ha explicat en un comunicat que la troballa d'aquestes estades moblades ofereix informació sobre les classes mitjanes i baixes de Pompeia, "la major part de la seua població, però poc representada en les fonts".

L'excavació gira entorn de la coneguda com a Casa del Larari, un luxós espai sacre que va veure la llum el 2018. Els experts s'han endinsat ara en quatre de les estances que incloïa, dues en la primera planta i altres dues en els baixos, a peu de carrer.

En l'interior s'han trobat amb nombrosos mobles i objectes que permeten il·lustrar la vida de la classe mitjana pompeiana en l'instant que tot va acabar, quan el volcà Vesuvi va esclatar l'any 79 dC i va sepultar aquesta colònia romana durant quasi dos mil·lennis.

En una de les estances, senzilla i amb sòl de terra batuda, ha aparegut un armari de rebost de cinc lleixes i dos metres d'alt que encara conserva objectes d'ús quotidià, com gots, plats, ceràmiques, xicotets contenidors i àmfores.

En una altra habitació de xicotetes dimensions, sense decoració als murs, es pot apreciar un simple llit amb una part del coixí, una taula de tres potes amb una copa damunt i un bagul obert, què es creu que l'home va buidar a l'hora d'escapar del foc.

El tipus de llit és idèntic al trobat l'any passat a la sala dels esclaus de la vila Civita Giuluana, exempt de qualsevol decoració, desmuntable i sense matalàs, només amb una xarxa de cordes.

A més, en una altra de les sales de la primera planta s'ha trobat un altre armari amb plats i gots d'ús domèstic, un llibrell de bronze i un perfumador en un estat de conservació òptim.

Objecte trobat a Pompeia
Objecte trobat a Pompeia / Parc Arqueològic de Pompeia

"En l'Imperi romà hi havia una àmplia franja de la població que lluitava pel seu propi estatus social, una classe vulnerable en les crisis polítiques i en les caresties, però ambiciosa a l'hora d'escalar socialment", ha explicat Zuchtriegel.

Per això es pressuposa que els habitants de la Casa del Larari vivien aquesta ambició de prosperitat perquè, encara que algunes sales apareixen decorades i tenen alguns objectes preuats, en unes altres han aparegut mobles de fusta d'"extrema simplicitat".

"No coneixem els habitants de la casa, però segurament la cultura de l'oci en la qual s'inspira la meravellosa decoració del pati representa un futur que somiaven, més que una realitat viscuda", ha apuntat el director del jaciment.

També et pot interessar

stats