Descobreixen a Pompeia l'habitació d'una família d'esclaus perfectament conservada

La troballa enriquirà "encara més” el coneixement de la vida quotidiana dels antics pompeians

Vista de l'habitació on vivien els esclaus
Vista de l'habitació on vivien els esclaus / Jaciment Arqueològic de Pompeia

Un equip d'arqueòlegs que treballa des de 2017 en una zona del nord de Pompeia, la ciutat italiana que va quedar sepultada en el 79 dC per l'erupció del Vesuvi, han descobert una habitació xicoteta, en la qual vivien uns esclaus. Possiblement era una família amb un fill, que s'encarregaven del manteniment de la vil·la dels amos, tal com ha informat el Ministeri italià de Cultura.

La trobada l'han feta a la zona de la vil·la de Civita Giuliana, situada a la zona nord de Pompeia, que en els últims mesos ha tret a la llum altres descobriments, com una carrossa cerimonial quasi intacta i un estable amb les restes de tres cavalls.

Ara, aquesta modesta habitació, que han trobat "en un estat de conservació excepcional", enriquirà "encara més el coneixement de la vida quotidiana dels antics pompeians" i concretament d'una part de la societat, de l'estil de vida de la qual se sap bastant poc, ha dit el ministre de Cultura, Dario Franceschini.

Treball dels arqueòlegs en la vila de Civita Giuliana
Treball dels arqueòlegs en la vila de Civita Giuliana / Parc Arqueològic de Pompeia

Gràcies al refinament de la tècnica de motles inventada per Giuseppe Fiorelli en el segle XIX, s'han trobat tres llits i altres objectes pertanyents a aquestes persones. Els llits eren unes posts de fusta toscament treballades, que podien acoblar-se segons l'altura dels qui les utilitzaren. Dos llits fan vora 1,7 metres de llarg, mentre que l'altre en fa només 1,4. Per això els experts dedueixen que podria ser d'un xiquet.

Baix es guardaven objectes personals, com àmfores, pitxers de ceràmica i l'orinal. L'habitació tenia una xicoteta finestra a la part superior i no tenia decoració a les parets.

La vil·la de Civita Giuliana, que des de 2017 disposa d'arqueòlegs a la zona, ha sigut durant anys objecte de saquejos sistemàtics. Part del patrimoni arqueològic s'ha perdut a causa dels túnels excavats pels lladres de tombes, que han generat un mal total, que s'estima en dos milions d'euros en tota la vil·la.

També et pot interessar

stats