Troben una “Pompeia egípcia” a la ciutat de Luxor

És una gran ciutat de vora 3.000 anys, en bon estat de conservació

Troben una antiga ciutat egípcia a l'actual Luxor / Reuters

Prop de la monumental antiga capital egípcia de Tebes, l'actual Luxor, s’ha trobat en bon estat de conservació una gran ciutat de vora 3.000 anys d'antiguitat que estava soterrada.

Es tracta del "major assentament administratiu i industrial de l'Imperi egipci al costat occidental del Nil, a Luxor". El Ministeri de Turisme i Antiguitats egipci la considera "la ciutat més gran mai trobada a Egipte".

La ciutat rebia el nom de L'Ascens d'Aton i va estar activa durant els regnats de faraons de la dinastia XVIII, com Amenhotep III o Tutankamon.

"Els carrers de la ciutat estan flanquejats de cases, amb pedres als murs de fins a tres metres d'alçària", ha assegurat l’arqueòleg que està al capdavant de la missió responsable de la troballa, Zahi Hawas, que també ha explicat que "moltes missions estrangeres havien buscat aquesta ciutat i no l'havien trobada".

Bones condicions de preservació

Segons ha indicat el Ministeri d’Antiguitats egipci en un comunicat, l’urbs es troba "en bones condicions de preservació, amb els murs quasi complets i amb estances plenes d'objectes de la vida quotidiana", cosa que ha permés la datació de l'assentament.

El seu estat també ha generat algunes comparacions amb l’antiga ciutat romana de Pompeia, que va ser descoberta el 1748 en unes excel·lents condicions de conservació a causa de la cendra del volcà Vesuvi que, en entrar en erupció, va destruir la ciutat alhora que l'ha preservada durant segles. El director de la Fundació de l’Herència i l’Arqueologia de l’Antic Egipte, Peter Lacovara, l’ha descrita com una mena de "Pompeia de l’antic Egipte" per a recalcar la importància de preservar la ciutat com un parc arqueològic igual que s’ha fet amb l’urbs romana.

Per a la professora d'Egiptologia de la Universitat Johns Hopkins, als Estats Units, Betsy Brian, "la troballa d'aquesta ciutat perduda és el segon descobriment arqueològic més important des del descobriment de la tomba de Tutankamon" perquè posarà llum sobre "un dels misteris més grans de la història: per què Akenaton i Nefertiti van decidir traslladar-se a Amarna", la zona on es va construir una nova capital imperial al segle XVI abans de Crist.

Troballa fortuïta

L'Ascens d'Aton va ser descoberta per un equip d'arqueologia que va començar a excavar a la zona al setembre del 2020 per a tractar de trobar el temple mortuori de Tutankamon. Però en lloc d'això, al cap de dues setmanes de començar a excavar, van començar a aparéixer rajoles de tova pertot arreu i, un poc després, la gran ciutat.

Fins ara s'han desenterrat diverses àrees de la ciutat, on s'han trobat un forn de pa, una gran cuina amb forns i peces de ceràmica per a l'emmagatzematge d'aliments on degué treballar un gran nombre de persones, com també un barri administratiu i residencial. També una àrea de treball amb motles per a la producció d'amulets i objectes decoratius i una zona per a la fabricació de rajoles usades en la construcció de temples i que porten el segell amb el nom del faraó Amenhotep III. 

A més, s'hi han trobat evidències que la gran urbs "estava envoltada per un mur en zig-zag, amb un únic punt d'accés", al qual s'ha atribuït una funció defensiva.

També et pot interessar

stats