La Unió Europea fracassa en el pla de vacunació
En tres mesos s'ha immunitzat menys del 10% de la població.
Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea tenen per davant una setmana crucial per a rescatar l'estratègia conjunta de vacunació, presentada com un èxit dels 27 l'estiu passat i qualificada de fracàs ara que ja han passat dos mesos i tres setmanes des que està en marxa.
Dijous i divendres es reuneixen en una cimera virtual i tenen molt a parlar, sobretot amb la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, que manté l'objectiu de 70% de vacunats per a finals d'estiu.
Amb les dades a la mà, és improbable que s'assolisca la meta. La Unió Europea ha immunitzat menys d'un 10 per cent de la població, una xifra molt baixa si la comparem amb la del Regne Unit, amb un 40 per cent, o amb els Estats Units, amb un 23 per cent. És cert que la sanitat britànica ha apostat per inocular una sola dosi a moltes persones, però així i tot el balanç global és favorable als britànics, que ja parlen de fita històrica per al Sistema Nacional de Salut.
A Europa, la compra mancomunada de les vacunes ha topat amb diversos obstacles. Primer, la impossibilitat de les farmacèutiques de servir els lots acordats, i després, els dubtes sobre la seguretat de les dosis d'AstraZeneca, que han retardat els plans nacionals i han provocat molta desconfiança entre la població. Desesperats per la falta de vacunes, alguns membres de la unió han fet compres al marge de Brussel·les. És el cas de Dinamarca, Àustria, Hongria, Bulgària i la República Txeca. En poc de temps, podria sumar-s'hi Alemanya.
“Si la Unió Euopea no ho soluciona, ho haurem de fer nosaltres”, ha dit el ministre de sanitat teutó, Jens Spahn. “Podem tancar una acord amb Rússia en qualsevol moment, una volta ens asseguren la quantitat de vacunes que ens poden servir”. Si es confirma que Alemanya adquireix la Sputnik V, l'estratègia europea es pot donar per amortitzada, i la resta d'estats és molt probable que també actuen de manera unilateral.
Abril serà un mes clau per a saber com es resol la vacunació, una qüestió cabdal en la represa de l'activitat turística. Amb l'entrada en joc de la vacuna de Janssen, d'una única dosi i logística més simple, es pot avançar en la bona direcció, però caldrà córrer molt per a tindre assegurada la immunització de grup a finals de l'estiu.