Un tribunal de Nebraska usa un xat de Facebook per a incriminar una mare que va ajudar la filla a avortar

La Fiscalia acusa la progenitora de subministrar píndoles a la gestant i ajudar-la després a desfer-se del fetus

Protesta als Estats Units contra la derogació de la sentència Roe vs. Wade (arxiu)
Protesta als Estats Units contra la derogació de la sentència Roe vs. Wade (arxiu) / Joshua Roberts (Reuters)

Una mare de Nebraska i la filla de díhuit anys s'enfronten a múltiples càrrecs en un cas en què les autoritats han interceptat missatges de Facebook entre ambdues que, segons el tribunal que les jutja, acrediten un avortament il·legal autogestionat amb medicaments i un pla posterior per a amagar les restes.

Segons indica la cadena NBC News, la investigació policial va començar a l'abril a instàncies d'una amiga de la gestant que va afirmar veure-la prendre una píndola abortiva. A l'estat de Nebraska, la interrupció voluntària de l'embaràs està prohibida a partir de les vint setmanes. La llei que restringeix l'avortament està en vigor des d'abans que el Tribunal Suprem derogara la sentència del cas Roe vs. Wade el passat 24 de juny, que garantia constitucionalment aquest dret en tots els Estats Units.

Les dues acusades són Jessica Burgess, de 41 anys, i la seua filla Celeste, que en el moment dels fets en tenia dèsset. Segons la Fiscalia, la progenitora va comprar i va proporcionar píndoles abortives a l'adolescent i després la va ajudar a soterrar el fetus. Després d'aquesta acusació inicial, les forces de l'orde continuaren les perquisicions i van obtindre missatges de Facebook que es referien a les pastilles. Un xat privat que la xarxa social fundada per Mark Zuckerberg s'ha vist obligat a lliurar en el procediment per orde judicial.

Així, la investigació del tribunal que instrueix el cas, al comtat de Madison, inclou dues pàgines d'aquesta conversa entre mare i filla que data del passat 20 d'abril en Facebook Messenger sobre la compra i ús dels comprimits abortius. "Una píndola frena les hormones i després has d'esperar 24 hores per a prendre la segona", li diu la dona a la jove, precisant abans que ja havia rebut l'encàrrec efectuat un mes abans. "Recorda't que cremem les proves quan tot estiga fora", contesta Celeste, que poc més tard li expressa l'alegria per poder tornar a portar pantalons vaquers prompte. Ambdues van ser imputades al juliol i es van declarar "no culpables".

Segons la declaració jurada del detectiu Ben McBride, de la Policia de Norfolk, l'avortament es va produir quan l'adolescent estava embarassada de 23 setmanes, poc després d'ingerir les pastilles.

Envair la privacitat per a fer complir la llei?

NBC News destaca la transcendència d'aquest cas perquè és un dels pocs coneguts en què Facebook ha entregat informació a les autoritats judicials en un procediment obert per un avortament. Es posa en relleu una qüestió sobre la qual veus expertes en privacitat digital i alguns legisladors han alertat des dels últims mesos: que les forces de seguretat dels estats més restrictius amb l'avortament podrien utilitzar dades personals de la ciutadania per a fer complir les lleis que prohibeixen aquesta pràctica. I ara que s'ha anul·lat la protecció del dret a avortar a escala federal, es tem que aquesta manera de procedir augmente.

Facebook Messenger ofereix la possibilitat de mantindre converses codificades que no poden ser llegides ni per la plataforma ni per qualsevol autoritat governamental que reclame els xats, però l'opció només està disponible quan la conversa es manté en l'aplicació del telèfon mòbil i es marca com a secreta. En cas contrari, ressalta NBC News, l'empresa conserva la major part de la informació dels usuaris i usuàries en els servidors, cosa que significa que pot accedir a ella si una orde judicial l'obliga.

També et pot interessar

stats