Oklahoma aprova la llei d'avortament més restrictiva dels Estats Units: prohibit des de la fecundació

El text impedeix interrompre l'embaràs en quasi tots els supòsits i anima la ciutadania a denunciar aquestes pràctiques

Manifestació a favor de l'avortament a Washington, Estats Units
Manifestació a favor de l'avortament a Washington, els Estats Units / Amira Karaoud (Reuters)

L'estat d'Oklahoma ha aprovat aquest dijous la llei de l'avortament més restrictiva dels Estats Units. Prohibeix qualsevol interrupció de l'embaràs des del moment que es produeix la fertilització, el que invalida pràcticament tots els supòsits, inclosos els terminis. La intenció és que la norma, que ja ha sigut ratificada al Congrés federal, entre en vigor de forma immediata una vegada que la signe el governador, el republicà Kevin Stitt. Ell ja s'ha mostrat disposat a donar-li llum verda.

La iniciativa legislativa d'Oklahoma és fins i tot més estricta que l'aprovada l'any passat a Texas, que ja va alçar molta polseguera, i arriba en un moment en què el país està pendent d'una sentència del Tribunal Suprem, de majoria conservadora, que podria il·legalitzar el dret constitucional a avortar reconegut en tot el país arran del cas Roe contra Wade als anys setanta. A principi de maig es va filtrar un esborrany de la resolució, encara no definitiva, que apuntava en aquesta direcció. 

La nova llei d'Oklahoma prohibeix qualsevol avortament excepte en el cas que la vida de la mare es trobe en perill, o quan l'embaràs és el resultat d'una violació o d'incest. A més, seguint la línia de la norma texana, permet la ciutadania denunciar qualsevol companyia o persona que assistisca una dona en la interrupció de l'embaràs.

En un comunicat, la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ha denunciat que es tracta de l'"esforç més extrem" emprés fins hui per un estat per a restringir el dret a avortar. Segons ha opinat, la iniciativa legal forma part d'una ofensiva contra el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs impulsada per "polítics ultres MAGA" —acrònim de "Make America Great Again" (Fem els Estats Units grans de nou), eslògan de campanya i de la presidència de Donald Trump (2017-2021).

Oklahoma ja té en vigor una llei que, com la de Texas, prohibeix els avortaments a partir de les primeres sis setmanes d'embaràs. A més, una altra disposició signada pel governador a l'abril i que entrarà en vigor a l'estiu impedeix qualsevol interrupció de l'embaràs excepte per a salvar la vida de la mare.

Diversos estats republicans —entre ells Oklahoma—, han preparat a més "lleis ressort" que entraran en vigor en el moment en què es conega la sentència definitiva del Suprem, prevista per a mitjan estiu. Tot apunta que la principal instància judicial del país resoldrà en contra de la famosa sentència Roe contra Wade, que des de 1973 protegeix el dret a interrompre l'embaràs en l'àmbit federal. Si això ocorre, els estats que ho desitgen tindran via lliure per a aprovar vetos a l'avortament en el seu territori.

També et pot interessar

stats