Un jutge federal dels Estats Units bloqueja temporalment l'estricta llei antiavortament de Texas

L'administració Biden va portar fa unes setmanes davant de la justícia el govern d'aquest estat, republicà, per considerar que es violava un dret constitucional

Protestes a Austin, la capital de Texas, contra la llei antiavortament
Protestes a Austin, la capital de Texas, contra la llei antiavortament / Evelyn Hockstein (Reuters)

Un jutge federal dels Estats Units ha bloquejat aquest dimecres l'aplicació de l'estricta llei antiavortament que va posar en marxa recentment l'estat de Texas i que prohibeix en la pràctica qualsevol interrupció de l'embaràs a partir de la sisena setmana. La polèmica norma es coneix popularment com la "llei del primer batec".

El magistrat Robert Pitman accepta d'aquesta manera la petició del govern demòcrata de Joe Biden que, a través del Departament de Justícia, havia reclamat la suspensió temporal de la llei impulsada pels republicans —que tenen el poder a l'estat de Texas— a l'espera que es determine si és constitucional.

En la sentència, el magistrat opina que la norma "ha creat un mecanisme agressiu i sense precedents per a privar la ciutadania d'un dret constitucional significatiu i ben consagrat”. Assegura també que "ha impedit il·legalment a les dones exercir control sobre les seues vides" i que el seu tribunal "no permetrà que aquesta ofensiva privació seguisca ni un dia més".

La llei de Texas permet a particulars presentar demandes civils contra qualsevol persona que ajude una embarassada a avortar si creuen que infringeixen la prohibició, i ofereix recompenses de fins a 10.000 dòlars a cada demandant en cas que guanye el juí.

Aquest sistema ha permés fins ara que les autoritats texanes eludisquen la responsabilitat per l'aplicació de la llei, perquè el pes de la implementació està en la ciutadania des del punt de vista particular, i no en els líders republicans que impulsaren el veto. Va ser aquest buit legal el que va permetre que la norma entrara en vigor fa un mes amb el beneplàcit del Tribunal Suprem —de majoria conservadora—, a pesar que contradiu expressament la decisió judicial de 1973 que va legalitzar l'avortament a tots els Estats Units en la coneguda causa Roe versus Wade. 

La llei del primer batec

La llei de Texas és la més restrictiva des dels anys 90 que ha entrat en vigor als territoris dels Estats Units. Prohibeix quasi totalment l'avortament, en qualsevol dels supòsits, inclosos la violació o l'incest, perquè estableix com a termini màxim per a interrompre l'embaràs l'inici del batec fetal. Fet que succeeix normalment cap a la sisena setmana de gestació, quan moltes dones ni tan sols tenen constància que estan embarassades.

Robert Pitman és un magistrat demòcrata, nomenat durant el mandat de Barack Obama i alineat amb l'administració Biden. En l'audiència davant del lletrat, el govern estatunidenc va argumentar que amb aquesta legislació, en vigor l'1 de setembre, Texas "va recórrer a un esquema sense precedents amb el suport de justiciers". Ara queda revertida, almenys temporalment.

Però a pesar del bloqueig judicial, s'espera que l'estat de Texas recórrega contra la decisió i la porte davant del tribunal d'apel·lacions del Cinqué Circuit, radicat a Nova Orleans. De majoria republicana, és un dels tribunals més conservadors dels Estats Units. Posteriorment el cas tornarà davant del Tribunal Suprem. 

També et pot interessar

stats