El Suprem dels Estats Units vol il·legalitzar l'avortament en tot el país

El portal web Politico filtra l'esborrany d'una sentència de la màxima instància judicial que, si es confirma, consuma el retrocés més gran en drets dels últims temps

Protestes davant el Tribunal Suprem aquesta nit en conéixer-se la filtració
Protestes davant el Tribunal Suprem aquesta nit en conéixer-se la filtració / Moira Warburton (Reuters)

El Tribunal Suprem dels Estats Units es prepara per a anul·lar de manera comuna en el país el dret a l'avortament, en vigor des del 1973. És el que es desprén de la insòlita filtració d'un document elaborat pel màxim tribunal judicial publicat aquest dilluns pel portal web Politico. Aquest mitjà cita un esborrany amb el dictamen majoritari del Suprem, signat pel magistrat Samuel Alito.

Fa cinc dècades que aquest mateix tribunal va emetre una sentència que garantia el dret a avortar en tots els estats en unes condicions i un calendari de gestació mínims, i ara podria tombar-se si s'oficialitza aquesta nova resolució. 

Segons el document filtrat, que Politico assegura que és autèntic, haurien acordat revocar el dret a avortar als Estats Units juntament amb Alito els magistrats Clarence Thomas i també els tres proposats per al Suprem per l'expresident Donald Trump (2017-2021): Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh i Amy Coney Barrett. La màxima instància judicial del país té actualment sis jutges conservadors i tres liberals.

"És hora d'acatar la Constitució i retornar el tema de l'avortament als representants triats pel poble", assenyala textualment el document, que argumenta que amb la qüestió dels drets s'ha anat potser massa lluny. Per al magistrat signant, quan es va legalitzar el dret a avortar es va cometre "una errada clamorosa" perquè a parer seu —i al de la majoria conservadora del tribunal— no té "arrels profundes" en la història dels Estats Units. 

Diverses activistes protesten davant la seu del Tribunal Suprem a Washington, aquest dilluns
Diverses activistes protesten davant la seu del Tribunal Suprem a Washington, aquest dilluns / Jonathan Ernst (Reuters)

Com que es tracta d'un esborrany, no obstant això, la decisió encara podria canviar i no s'espera un veredicte oficial fins al juny. La filtració d'una decisió del Suprem sobre un tema tan controvertit i encara en discussió és un fet sense precedents en el país. En tot cas, sí que deixa oberta de manera explícita la possibilitat que en un futur pròxim el tribunal revoque de la mateixa manera altres progressos assolits com la legalització del matrimoni homosexual.

L'avortament ha sigut legal als Estats Units des que en 1973 el Suprem dictaminara que l'Estat no té dret a intervindre en la decisió de la dona sobre l'embaràs. En l'última dècada, més d'una vintena d'estats conservadors han aprovat lleis que violen obertament aquests paràmetres, amb l'objectiu declarat d'aconseguir que el Suprem revisara i anul·lara el precedent de fa quasi mig segle. I les podran activar si es confirma el que seria el retrocés més gran de drets dels últims temps al país. 

També et pot interessar

stats