Un home alemany, el tercer del món que es cura del VIH

Es va sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare per a tractar una leucèmia i, quatre anys després, el virus no ha reaparegut

Imatge d'arxiu d'un test
Imatge d'arxiu d'un test / Shutterstock

Un pacient de Düsseldorf (Alemanya) s'ha convertit en el tercer cas del món confirmat de guariment del VIH després de rebre un trasplantament de cèl·lules mare per a tractar una leucèmia, la qual cosa acosta una mica més la possibilitat de disposar d'un tractament aplicable a gran escala.

El cas ha sigut estudiat pel consorci IciStem, coordinat conjuntament per la University Medical Center d'Utrecht (Països Baixos) i l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa de Badalona, centre impulsat conjuntament per la Fundació La Caixa i el Departament de Salut de la Generalitat.

Es tracta d'un home, que prefereix preservar la seua identitat, al qual se li va retirar el tractament antiretroviral contra el VIH de forma supervisada després de sotmetre's a un trasplantament de cèl·lules mare per a tractar una leucèmia mieloide. Quatre anys després, el virus no ha reaparegut. L'estudi, que publica aquest dilluns la revista Nature Medicine, ha demostrat l'absència de VIH i de resposta immunitària contra el virus al cos del pacient malgrat no rebre tractament durant quatre anys, unes evidències que permeten certificar que és un cas nou de curació.

El 2008 un equip mèdic de Düsseldorf va diagnosticar la infecció pel VIH a aquest pacient i va iniciar el tractament antiretroviral estàndard, que permet controlar la infecció i reduir la quantitat de virus fins a nivells tan mínims que resulten indetectables en una anàlisi de sang i tampoc no tenen capacitat de contagi. Quatre anys més tard, el 2012, va patir una leucèmia, per la qual cosa va el van sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare.

En aquests casos tan singulars es busca una persona donant de cèl·lules mare que tinga una mutació anomenada CCR5 Delta32, que fa que el cos no produïsca una de les portes d'entrada del VIH a les cèl·lules i, per tant, dificulta la infecció. Més de cinc anys després del trasplantament, i havent passat per dues recaigudes de la leucèmia i diverses complicacions, el pacient es va estabilitzar i l'equip investigador li va retirar el tractament antiretroviral contra el VIH.

"Han passat deu anys del trasplantament i quatre des que es va interrompre l'antiretroviral; normalment, quan és per al tractament el virus reapareix al cap de quatre dies, així que quatre anys és un període suficient per a anunciar que és un cas de curació", ha explicat el coautor de l'article i investigador de l’IrsiCaixa, Javier Martínez-Picado.

Hi ha dos casos previs considerats de curació, el pacient de Berlín (confirmat el 2011) i el de Londres (2020), que, com el de Düsseldorf, van passar per un trasplantament de cèl·lules mare, una intervenció mèdica que només s'aplica en persones que pateixen una malaltia hematològica.

Els experts asseguren que és difícil trobar un donant adequat, que no només siga compatible per al trasplantament, sinó que a més tinga la mutació (la CCR5 Delta32). Per això, aquesta via no és aplicable a gran escala, però sí que mostra el camí cap a una possible solució per a tots els infectats.

En aquest sentit, els investigadors estan treballant des de fa temps sobre aquesta proteïna CCR5 Delta32, capaç d'impedir la infecció, amb l'objectiu de modificar-la genèticament i implantar-la en unes cèl·lules que, una vegada reintroduïdes en el pacient, puguen expandir-se ràpidament per a curar la malaltia.

També et pot interessar

stats