Cada dia es diagnostica més d'un cas d'infecció per VIH a la Comunitat Valenciana

Els experts remarquen que, almenys una vegada a l'any, qualsevol persona amb una vida sexual activa ha de fer-se proves d'ITS

Imatge de recurs amb diversos preservatius
Imatge de recurs amb diversos preservatius / Bloom

Cada dia es diagnostica a la Comunitat Valenciana més d'un cas d'infecció per VIH. El diagnòstic tardà pot implicar majors problemes de salut per a la persona afectada i incrementa les possibilitats de transmissió, segons ha advertit la Conselleria de Sanitat amb motiu del Dia Mundial del VIH/Sida, que es commemora cada 1 de desembre.

De fet, quasi la meitat de les persones a qui van diagnosticar VIH l'any passat es va fer la prova quan la infecció ja estava avançada, ha indicat el conseller Miguel Mínguez, que ha subratllat que "pensar que la malaltia no va amb u mateix és una fal·làcia; qualsevol persona que no es protegisca adequadament, independentment del sexe o orientació sexual, pot contraure la infecció pel VIH”.

La Subdirecció General de Promoció de la Salut i Prevenció recorda que el preservatiu, tant masculí com femení, és la forma més eficaç d'evitar contraure la infecció. També insisteixen que, davant de qualsevol pràctica amb risc, és essencial el diagnòstic primerenc no només per a frenar la deterioració del sistema immunitari de la persona afectada, sinó també per a evitar transmetre el virus a unes altres.

Lambda reivindica espais lliures de serofòbia

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, s’ha sumat un any més a les reivindicacions al voltant del Dia Mundial del VIH i la Sida, que persegueix eliminar tot tipus d'estigma i discriminació cap a les persones amb aquest virus. "La visibilitat voluntària com a persona amb VIH, sense por de patir discriminació a causa de l'estigma social, dignifica la vida d'aquestes persones", ha reivindicat l'entitat valenciana en una crida a establir "espais lliures de serofòbia".

Després de recordar que acabar amb l'estigma associat a les persones amb VIH és tasca de tota la societat, Lambda ha defensat que el primer pas és informar-se sobre la realitat actual del VIH . "S'ha avançat molt en cures mèdiques, però molta gent encara no sap que les persones amb el virus amb una càrrega viral indetectable que estan en tractament no el transmeten", ha explicat Tina Belando, psicòloga responsable dels seus programes de salut sexual.

Almenys una vegada a l'any, qualsevol persona amb una vida sexual activa ha de fer-se proves d'ITS (infeccions de transmissió sexual) per a conéixer la seua situació serològica i frenar la transmissió del virus. En l'actualitat, amb una detecció precoç i un seguiment adequat del tractament es pot mantindre una bona qualitat de vida i, quan la càrrega viral és indetectable, també és intransmissible. 

Què s'ha de fer si hi ha dubtes?

La Comunitat Valenciana disposa de centres d'informació i prevenció de la sida i ITS (CIPS-UPS), un per província, on professionals especialitzats informen de manera confidencial i anònima qualsevol persona de tot allò que necessita saber sobre la infecció per VIH, la prevenció i transmissió, així com sobre qualsevol altra ITS. 

Els laboratoris de microbiologia de la xarxa pública valenciana van fer l'any passat més de 440.000 tests de detecció del VIH. Si el resultat revela que s'ha produït la infecció, el personal dels centres ajuden a afrontar el moment i ofereixen a la persona l'accés al nivell d'atenció sanitària que requereix, la informen dels recursos existents i donen consell per a evitar la reinfecció i la infecció d'altres persones.

Quines són les pràctiques que comporten més risc? 

El VIH es pot transmetre per via sexual, en el cas de pràctiques sexuals de risc sense l'ús del preservatiu i quan una de les persones és portadora del virus; per via sanguínia, compartint xeringa o material de preparació en el consum de drogues per via venosa; o per via materna, quan la mare és VIH-positiva i no està en tractament pot haver-hi transmissió durant l'embaràs, el part o la lactància.

Els únics fluids corporals on el virus pot concentrar-se perquè es transmeta són la sang, el semen, el líquid preejaculatori, el flux vaginal i la llet materna. En la resta de fluids corporals (llàgrimes, suor o saliva), la baixa concentració de VIH fa impossible la transmissió per contacte.

També et pot interessar

stats