Un atac israelià contra un camp de refugiats a Rafah deixa almenys cinquanta morts

El bombardeig ha tingut lloc en una suposada "zona segura" de Rafah i tres dies després que el Tribunal Internacional de Justícia va ordenar la fi de l'ofensiva militar d'Israel en eixa ciutat de l'extrem sud de la Franja de Gaza

Incendis després dels atacs de l'exèrcit israelià en Rafah, en el sud de la Franja, este diumenge
Incendis després dels atacs de l'Exèrcit israelià a Rafah, al sud de la Franja, este diumenge / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de maig 2024 - 09:54 Actualitzat: 27 de maig 2024 - 22:30

Almenys cinquanta persones han mort en un atac israelià la nit del diumenge en un camp de desplaçats en una "zona segura" de Rafah, tres dies després que el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) va ordenar la fi de l'ofensiva militar de l'Exèrcit israelià en eixa ciutat de l'extrem sud de la Franja de Gaza pel risc de genocidi.

El bombardeig israelià ha matat mig centenar de gazians al barri de Tel al-Sultan, nord-oest de Rafah, que l'Exèrcit israelià encara no havia ordenat evacuar en el marc de l'operació militar en eixa ciutat que va començar el 6 de maig.

Des de llavors, quasi un milió de persones han fugit de la violència, la majoria a les platges d'Al-Mawasi, amuntegades i sense serveis de sanejament o aigua potable.

"Una altra massacre atroç han comés les forces israelianes a Rafah, que s'ha cobrat fins al moment la vida de cinquanta màrtirs i desenes de ferits, la majoria d'ells xiquets i dones", ha indicat el Ministeri de Sanitat de Gaza, controlat pel grup jihadista Hamàs.

Per la seua part, l'Exèrcit israelià ha confirmat la matinada de dilluns l'atac de l'aviació sobre Tel al-Sultan, "basat en intel·ligència precisa" i dirigit contra dos alts càrrecs del grup islamista Hamàs, el comandant de la seua divisió per a Cisjordània, Yassin Ràbia, i un altre alt comandament d'eixa mateixa divisió, Khaled Nagar. "L'ala de Hamàs a la Judea i Samaria (Cisjordània ocupada) és responsable de la planificació, finançament i execució d'atacs terroristes en eixe territori i dins d'Israel", indica un comunicat castrense.

Imatges difoses en les xarxes socials palestines mostren un gran incendi provocat pel bombardeig aeri sobre les tendes de campanya provisionals a Tel al-Sultan. Alguns mitjans apunten que moltes víctimes van morir asfixiades pel fum i calcinades.

A Cisjordània, centenars de palestins han eixit als carrers en diverses ciutats esta matinada, inclòs punts calents com Jenín o Tulkarem, en protesta per este atac.

De fet, el grup islamista Hamàs ha cridat la població palestina a "escalar les activitats públiques de ràbia i pressió per a parar la guerra", a més d'exigir a la comunitat internacional el compliment de les resolucions de l'ONU i de l'orde del TIJ, que és vinculant per a Israel com a membre de Nacions Unides.

Condemna contundent de la comunitat internacional

La comunitat internacional ha sigut contundent en condemnar “horroritzada” l'atac israelià en el qual han mort mig centenar de persones. Així ho han expressat des de la Unió Europea fins a les Nacions Unides, que han exigit una investigació del bombardeig.

De fet, els països de la UE han acordat acordar sol·licitar una reunió del Consell d'Associació UE-Israel per a abordar amb eixe país el respecte dels drets humans. L'alt representant per a Afers Estrangers i de Seguretat, Josep Borrell, ha assegurat estar “horroritzat” per l'assassinat de desenes de desplaçats, inclosos xiquets xicotets. El president del Consell Europeu, Charles Michel, també va qualificar “d’horrible” l'ocorregut.

També et pot interessar

stats