Tel-Aviv pateix el primer atac en mesos mentre Israel manté la pressió a Rafah

Hamàs ha reivindicat l’atac, que no ha causat ferits greus ni grans danys, com una "resposta a les massacres sionistes" pels més de 36.500 morts

L’atac amb coets de Hamàs sobre Tel-Aviv d'este diumenge
L’atac amb coets de Hamàs sobre Tel-Aviv d'este diumenge / À Punt NTC

La milícia de Hamàs ha llançat este diumenge sobre Tel-Aviv diversos coets, en el primer atac després de quatre mesos contra la capital israeliana. Les sirenes han alertat dels projectils i s'ha activat el poderós sistema antiaeri conegut com la Cúpula de Ferro ocasionant escenes de pànic, tant al carrer com a la platja, d'on la gent ha eixit corrents. 

L’atac, que no ha causat ferits greus ni grans danys, ha sigut reivindicat per Hamàs com una "resposta a les massacres sionistes contra civils" que ja sumen més de 36.500 morts. En les últimes 24 hores l’ofensiva israeliana ha provocat l’assassinat de 81 persones i altres 223 han resultat ferides.

L'exèrcit d'Israel ha informat que els huit projectils s’han disparat des de Rafah, a l'extrem sud de Gaza, on les forces armades mantenen des del 6 de maig una ofensiva que ha portat a l'evacuació de quasi un milió de persones cap a altres punts del territori palestí.

"Els coets disparats des de Rafah hui proven que les Forces de Defensa d'Israel han d'operar a cada lloc des del qual opera Hamàs i continuaran actuant on siga necessari", ha declarat el membre del gabinet de guerra Benny Gantz en una visita a les comunitats frontereres amb Gaza en defensa de la polèmica ofensiva.

Els combats continuen a Rafah amb l'orde que va emetre divendres el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) per a la detenció “immediata” de l'ofensiva israeliana com a teló de fons, i després de la qual l'exèrcit va intensificar els atacs.

Este diumenge, el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant —que està sota orde d’arrest pel Tribunal Penal Internacional, com Netanyahu—, ha visitat Rafah i també ha reivindicat l'ofensiva davant dels militars: "Els nostres objectius a Gaza s'emfatitzen ací a Rafah: destruir a Hamàs, retornar als ostatges i mantindre la llibertat d'actuació". 

Hamàs exigeix un alto el foc permanent

Gallant ha assegurat que estan fent "enormes esforços" per a recuperar als ostatges, tant a través d'"activitats cinètiques com arribant a acords", en referència a les negociacions amb Hamàs que Israel va confirmar ahir que reprendria, després que estigueren paralitzades des del 10 de maig.

Hui han sigut enterrats a Israel dos ostatges els cossos dels quals Israel va recuperar el divendres a Jabalia. El funeral d’un d’ells s’ha convertit en una gran marxa de protesta per a reclamar al govern de Netanyahu un imminent acord amb Hamàs que permeta la devolució de vora el centenar d’ostatges que es creu que segueixen captius a l'enclavament, al costat dels cadàvers d'altres 40.

Pel que fa a les negociacions, Izzat al-Risheq, membre del buró polític de Hamàs, ha declarat que l'organització encara no ha rebut cap proposta dels mediadors i ha insistit en "un cessament complet i permanent de l'agressió a tota la Franja de Gaza, no sols a Rafah" com a "base i punt de partida per a qualsevol cosa".

En els 233 dies de guerra, el nombre de morts a Gaza supera els 36.500 i ja són més de 80.000 les persones ferides. El 71% de les víctimes són dones i xiquets, segons dades del Ministeri de Sanitat, i es calcula que vora 10.000 cossos continuen sota els enderrocs sense que les ambulàncies ni els equips de rescat puguen accedir a ells.

També et pot interessar

stats