Un dels ministres del gabinet de guerra israelià llança un ultimàtum a Netanyahu

Benny Gantz amenaça d’abandonar el suport al govern d'emergència si no elabora un pla de postguerra a Gaza i la ultradreta proposa desmantellar el gabinet de guerra

El ministre israelià Benny Gantz, en una foto d'arxiu
El ministre israelià Benny Gantz, en una foto d'arxiu / Europa Press

El ministre del gabinet de guerra Benny Gantz ha amenaçat este dissabte d'abandonar el govern d'emergència si el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, no acorda un pla de postguerra per a una Gaza abans del 8 de juny, especificant qui podria governar el devastat enclavament palestí.

En un missatge televisat, Gantz ha criticat “la forma en què els líders d'Israel estan portant la guerra" i ha exigit al gabinet de guerra, conformat també per Netanyahu i el ministre de Defensa, Yoav Gallant, que s'elabore un pla de sis punts, a fi que el seu partit centrista no abandone, en un termini de tres setmanes, la coalició d'emergència formada dies després de la massacre de Hamàs del 7 d'octubre.

A més, ha culpat "una xicoteta minoria" d'apoderar-se "del vaixell israelià i estar navegant-lo cap a una paret de roques". Gantz ha demanat a Netanyahu que triara “l'interés nacional sobre el personal”, i li ha advertit que si opta pel "camí dels fanàtics i porta a tot l'Estat a l'abisme" es veurà obligat a anar-se'n.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha respost poc després en un missatge críptic en el qual ha descrit les exigències com “eufemismes” que busquen amagar la derrota d'Israel.

"El significat és clar: la fi de la guerra, la derrota d'Israel i l'abandonament de la majoria dels ostatges, deixant Hamàs intacte i establint un Estat palestí", ha dit Netanyahu, segons declaracions recollides pel diari israelià Haaretz.

Per la seua banda, el ministre de Seguretat Nacional, l'ultradretà Itamar Ben Gvir, ha acusat Gantz en la xarxa social X de temptatives anteriors per a dissoldre el govern, i ha insinuat la idea de desmantellar l'actual gabinet de guerra a canvi d'una "política determinada, poderosa i decisiva".

L'ultimàtum de Gantz es produeix dies després que el ministre de Defensa i membre del gabinet de guerra, Yoav Gallant, contradiguera en públic Netanyahu en oposar-se a qualsevol govern israelià de tints militars a Gaza.

Este cap de setmana diferents punts del país han sigut testimonis de les manifestacions de milers d'israelians en contra del govern i a favor d'un acord de treva que allibere més de 130 ostatges retinguts a Gaza, almenys una trentena d'ells ja morts.

També et pot interessar

stats