El ministre de Defensa d'Israel desafia Netanyahu: "No acceptaré l'establiment d'un govern militar a Gaza"

Un tanc israelià ha matat cinc soldats i n'ha ferit set després de confondre'ls amb milicians al camp de refugiats de Jabalia

El ministre de Defensa d'Israel Yoav Gallant
El ministre de Defensa d'Israel, Yoav Gallant / Reuters

Un xoc de trens ha obert una via d'aigua en el govern d'Israel. Front a front, el govern del ministre de Defensa d'Israel i membre del gabinet de guerra Yoav Gallant i el primer ministre Benjamin Netanyahu. En el rerefons, el futur de la Franja de Gaza. Gallant ha desafiat el discurs de Netanyahu en reclamar-li una alternativa palestina "no hostil" a Hamàs per a governar l'enclavament que no involucre l'exèrcit o les autoritats israelianes.

"No acceptaré l'establiment d'un govern militar israelià a Gaza", ha advertit Gallant en una roda de premsa, que ha demanat expressament a Netanyahu que declare públicament que Israel no establirà un control civil i militar sobre el territori palestí. Per a Gallant, la solució passa per un govern palestí "acompanyat d'actors internacionals", perquè l'alternativa suposaria un cost militar i econòmic inassumible per a la societat d'Israel.

Gallant s'ha pronunciat després que Netanyahu manifestara que no toca parlar de "l'endemà". El pronunciament del titular de Defensa no ha agradat gens al primer ministre, que li ha donat la rèplica en un missatge per X advertint que mentre l'islamista romanga, "cap altre actor governarà Gaza; per descomptat, l'Autoritat Palestina no".

Diversos membres del govern de Netanyahu han eixit en tromba contra Gallat. El ministre israelià de Seguretat Nacional, el colon ultradretà Itamar Ben-Gvir, l'ha acusat de fracassar en la gestió de l'ofensiva i ha demanat reemplaçar-lo, i el titular de Finances Bezalel Smotrich l'ha instat a "implantar les polítiques del Govern o retornar les claus".

Cinc soldats israelians morts per "foc amic" d'un tanc

En mig de l'ambient polític enrarit, el gabinet de guerra ha hagut de fer front a una crisi. Un tanc israelià ha matat cinc soldats i n'ha ferit set més després de confondre'ls amb milicians palestins al campament de refugiats de Jabalia, al nord de Gaza, on l'exèrcit ha reactivat l'ofensiva terrestre els últims dies, i ha causat desenes de morts. El blindat va disparar dos vegades contra l'edifici en què estaven els soldats, entre 20 i 22 anys i membres del batalló 202 de la brigada de paracaigudistes.

Ahir, el braç armat de Hamàs, les Brigades al-Qassam van comunicar que almenys dotze soldats israelians havien mort en un incident amb foc amic a Jabalia.

Des que va començar la guerra a la Franja de Gaza, han mort 278 soldats israelians, segons les forces armades. La majoria dels ferits i morts israelians dels últims dies s'han produït al nord de l'enclavament, on l'exèrcit ha tornat a operar sota la premissa que el grup islamista Hamàs s'està reagrupant.

També et pot interessar

stats