Exteriors denega l'escala i les autoritzacions a Espanya per als vaixells que transporten armes per a Israel

Acusacions encreuades dins el govern pel risc que un vaixell carregat amb armes que farà parada a Cartagena arribe a Israel

El Borkum, en una imatge d'arxiu
El Borkum, en una imatge d'arxiu / VesselFinder
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de maig 2024 - 10:44 Actualitzat: 16 de maig 2024 - 18:47

El Ministeri d'Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació ha anunciat este dijous de vesprada que no permetran que cap embarcació que transporte armament amb destinació a Israel puga recalar en ports espanyols. De fet, fonts diplomàtiques han assegurat que s'ha denegat l'autorització perquè un vaixell amb estes circumstàncies puga fer escala al nostre país, encara que no ha transcendit de quin es tracta o la procedència del vaixell.

El departament que dirigeix José Manuel Albares, encarregat de donar les autoritzacions, tanca així la polèmica suscitada per l'escala al port de Cartagena del vaixell de càrrega Borkum, després que una ONG denunciara que transportava una càrrega d'armament amb destinació final a Israel.

En el cas del Bokrum, Exteriors insisteix que no es tracta d'un d'eixos vaixells i compleix la normativa. De fet, el Ministeri ha donat el vistiplau a l'escala en el port de Cartagena, tal com consta en el document que ha compartit el titular de Transports, Óscar Puente. En l'autorització, queda exposat que el vaixell va partir de l'Índia i té com a destí final República Txeca.

Acusacions encreuades dins el govern pel cas del Bokrum

El govern espanyol negava este matí que el vaixell que havia d'arribar en les pròximes hores a Cartagena amb un carregament d'armament tinguera com a destinació final Israel. El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible i el de Defensa asseguraven que l'embarcació, d'armador alemany i amb bandera de conveniència d'Antigua i Barbuda, disposava de la documentació en regla per a atracar en el port i que la destinació final del carregament és la República Txeca, prèvia descàrrega a Eslovènia. L'embarcació en qüestió transporta 24 contenidors amb carregadors per a armes i huit amb cartutxos explosius de trinitrotoluens, segons especifica l'autorització de trànsit del Ministeri d'Afers Estrangers. L'executiu assegura tindre un document del govern Txec en què este declara ser el destinatari final de la mercaderia i que no l'exportarà a altres països.

La branca de Sumar del govern de coalició i Podem consideren, però, que l'executiu podria estar facilitant l'enviament d'armes a Israel per l'ofensiva de Gaza, ja que la República Txeca és un dels principals exportadors d'armament a Tel-Aviv. Es fan ressò de l'alerta de la Xarxa Solidària Contra l'Ocupació de Palestina (Rescop), que adverteix que, segons la documentació, la càrrega és per a IMI Systems, propietat d'Elbit Systems, la principal empresa d'armes israeliana i que la destinació final és el port israelià d'Ashdod, a 30 quilòmetres de Gaza. En esta mateixa documentació s'assenyala que no pot fer-se cap referència a IMI Systems ni a Israel en l'operació.

Protesta al port de Cartagena contra l'arribada de l'embarcació amb el carregament d'armes
Protesta al port de Cartagena contra l'arribada de l'embarcació amb el carregament d'armes / Marcial Guillén (Efe)

Segons Rescop, els codis d'identificació de cada contenidor indiquen que transporta vint tones de motors de coets, 12,5 tones de coets amb càrrega explosiva, 1.500 quilos de substàncies explosives i 740 de càrregues propulsores per a canó. La plataforma adverteix que "no bloquejar ni registrar el de càrrega" suposa incomplir l'article 6 del Tractat sobre Comerç d'Armes, la llei espanyola del comerç d'armes i la normativa comunitària.

El portaveu parlamentari de Sumar Íñigo Errejón, ha registrat un escrit en el Congrés en què demana informació sobre la documentació i el llistat del contingut de la càrrega del vaixell que, segons assenyala, va atracar al port de Las Palmas de Gran Canària el dia 12 abans d'emprendre rumb a Cartagena. "Si va carregat de tones d'armes per al genocidi a Palestina no pot atracar a Cartagena. Som a temps de parar-ho", ha escrit en el seu compte d'X.

Podem ha presentat una denúncia a l'Audiència Nacional perquè detinga el vaixell. La líder de Podem, Ione Belarra i la candidata a les eleccions europees de la formació, Irene Montero, han advertit que Espanya té prohibit comerciar amb armes que puguen "ser usades per a un genocidi". Montero ha retret a l'executiu de Pedro Sánchez que "reconéixer l'Estat palestí mentre estàs permetent que les armes arriben a Israel" és "pura hipocresia".

Als tots els ha contestat el ministre de Mobilitat i Transports, Óscar Puente, amb diversos missatges des d'X, personalitzats contra els membres de Podem: "Alguns continuen embullant amb un vaixell (Borkum) que farà escala a Cartagena i que, segons ells, porta armes a Israel. Fals. El vaixell ja va tocar sòl espanyol a Las Palmas, on va passar la duana. La càrrega es dirigeix a la República Txeca, on arribarà després de ser descarregada a Eslovènia (Koper)" [...] "Del que estic preocupat és que a un costat i un altre hi haja gent dedicada a inventar i parlar del que no té ni idea. És fals que eixe vaixell porta càrrega a Israel, i en tot cas no soc jo qui l'autoritzaria, sinó Exteriors", ha afegit, després d'acusar els membres de la formació de fer-se ressò d'una possible notícia falsa.

L'embarcació ja ha arribat a aigües de Cartagena, però aguantarà fondejada en les pròximes hores fins a rebre l'autorització per a entrar al port. En el penúltim episodi de l'intercanvi de missatges amb Podem en la xarxa social X, Puente ha confirmat que l'embarcació amarrarà al recinte portuari a les set del matí de divendres. Contestava a un tuit de Belarra que advertia del fet que el diputat de la formació morada per Múrcia, Javier Sánchez Serna, s'acostarà esta vesprada al port per a "comprovar de primera mà" la situació. El ministre l'ha respost que "anirà a perdre el temps" entre acusacions de "populisme."

També et pot interessar

stats