Israel intensifica els atacs sobre el campament de refugiats de Jabalia amb tancs i bombardejos aeris

Blindats israelians avancen cap al cor de l'assentament, el més gran de la Franja de Gaza i un dels primers punts, al nord de l'enclavament, on entraren les tropes en l'inici de la invasió terrestre

Una dona abandona a peu el campament de refugiats de Jabalia, seguint l'orde d'evacuació d'Israel
Una dona abandona a peu el campament de refugiats de Jabalia, seguint l'orde d'evacuació d'Israel / Mahmoud Issa (Reuters)

Israel ha ampliat el radi d'operacions a la Franja de Gaza. En la nit de dissabte Eurovisió posava la música a la represa dels atacs contra el campament de refugiats de Jabalia, en la part nord de l'enclavament palestí, un dels primers llocs on van entrar les tropes a l'octubre, en l'inici de la invasió terrestre. El setge, en el qual participen blindats i tropes d'infanteria, ha continuat tot el cap de setmana i es manté a hores d'ara, cosa que complica la situació en una zona ja devastada on, després de sis mesos d'ofensiva, els morts es compten per centenars. Es veuen tancs intentar avançar cap al cor de nucli urbà, el més gran dels huit camps de refugiats històrics de Gaza.

Les tropes israelianes han ordenat evacuar centenars de palestins cap a refugis de l'oest de la ciutat de Gaza. Els residents asseguren que els obusos dels blindats ha destruït diversos grups de cases al cor del campament. Els serveis sanitaris no poden traslladar més ferits a l'hospital més pròxim, l'Al-Awda, perquè el poc personal que hi queda està col·lapsat. El gabinet de guerra de Tel-Aviv es justifica en un presumpte intent de reactivar l'estructura de Hamàs, que donaven per desmantellada.

Jabalia és la llar de més de 100.000 persones, la majoria de les quals eren descendents de palestins que van ser expulsats de ciutats i pobles del que ara és Israel durant la guerra araboisraeliana de 1948 que va portar a la creació de l'estat d'Israel.

En un altre camp de refugiats, el d'A-Zuwaida, al centre de la Franja, han mort quatre menors. A la ciutat de Gaza, s'han registrat tres víctimes mortals més. L'exèrcit de Tel-Aviv ja ha matat més de 35.000 persones al conjunt de la Franja, segons les últimes dades actualitzades per la branca sanitària de Hamàs.

Incertesa i pressió militar a Rafah

A la ciutat de Rafah, que fins fa poc era l'últim refugi per a la població civil palestina desplaçada, per als vora 1,4 milions de persones la situació és cada vegada més crítica per la falta d'aliments i medicines a causa del tancament del pas fronterer.

L'exèrcit israelià ha imposat nous desplaçaments forçosos per a una població desconcertada que no té on anar i desconfia de les "zones segures" cap a les quals Israel els pressiona i on també hi ha bombardejos. Almenys 300.000 palestins han fugit de Rafah en els últims dies, segons les Nacions Unides, mentre Israel amplia la seua ofensiva en la part est de la ciutat. En les últimes hores han arribat huit cadàvers a l'hospital kuwaitià, víctimes de bombardejos sobre l'urbs.

Ja fa una setmana des que els tancs israelians van apostar-se en el costat palestí del pas fronterer que comunica el territori amb l'Egipte. La por i la confusió regna en l'ambient. La població està abandonant fins i barris on Israel encara no ha ordenat l'evacuació.

Els EUA continua enviant armes, llevat de les bombes d'alta càrrega explosiva

Els EUA han refermat, per enèsima vegada, el "ferri compromís" amb la seguretat d'Israel, ara per boca del secretari d'Estat dels Estats Units. En una entrevista a canal de televisió CBS Antony Blinken ha subratllat el rebuig a una operació amb tropes terrestre a Rafah, mentre Israel no tinga un "pla creïble" per a la protecció de civils, que assegura que de moment no ha vist. Però alhora ha reconegut que manté els enviaments d'armes, llevat de les bombes d'alta càrrega explosiva, perquè té "preocupacions reals" sobre el seu ús. Washington va interrompre'ls fa una setmana, quan semblava que les tropes de Tel-Aviv estaven a punt d'entrar a Rafah.

Israel celebra el Dia dels Caiguts

Israel celebra dos de les jornades més importants dins del seu calendari, el dia del Record als Caiguts i el dia de la Independència, marcades enguany per la guerra de la Franja de Gaza. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha elogiat l'heroisme dels soldats israelians al camp de batalla i ha assegurat que continuaran lluitant per a derrotar Hamàs. Compta 272 soldats morts des del començament de l'ofensiva. És un dia per a visitar cementeris i participar en cerimònies de dol oficials i privades.

Enguany, els actes s'han multiplicat per les 1.200 morts en la massacre del 7 d'octubre i noves protestes dels familiars dels 130 ostatges que encara estan poder de Hamàs per a exigir a les autoritats que pacte una treva que permeta que tornen a casa.

També et pot interessar

stats