Biden enviarà a Israel un paquet d'armes i municions per valor de mil milions

L'administració demòcrata manté el suport militar al govern de Tel-Aviv, però continua vetant l'enviament de bombes pel risc que s'empren sobre la població de Rafah

Un grup de palestins rescaten en cadàver d'un xiquet, mort en un bombardeig israelià en el camp de refugiats de Nuseirat (centre de Gaza)
Un grup de palestins rescaten el cadàver d'un xiquet, mort en un bombardeig israelià al camp de refugiats de Nuseirat (centre de Gaza) / Ramadan Abed (Reuters)

Els Estats Units enviarà un nou paquet d'armes i municions a Israel per valor de mil milions de dòlars. El carregament inclou municions per a tancs (700 milions), vehicles tàctics (500 milions) i projectils de morter (60), segons avança The Wall Street Journal citant fonts de la Casa Blanca.

La represa del suport armamentístic al govern de Tel-Aviv té lloc després que Washington, principal proveïdor d'Israel, detinguera un enviament d'unes 3.500 bombes davant la possibilitat que es feren servir en una operació terrestre sobre Rafah, la població palestina a l'extrem sud que acull més d'un milió de persones desplaçades. L'administració Biden manté el bloqueig sobre el comerç de material explosiu amb capacitat expansiva.

L'OMS valida la mort de 35.000 persones a Gaza

Més de huitanta palestins han mort en les últimes hores per atacs de l'aviació israeliana en la Franja de Gaza, la xifra més alta en un sol dia des de fa setmanes. L'Organització Mundial de la Salut ha validat l'estimació de 35.000 morts a Gaza des del començament de la invasió, en línia amb les dades que proporciona regularment l'administració sanitària de la Franja, que gestiona Hamàs. 25.000 estan identificades amb noms i cognoms; entre elles, prop de 8.000 xiquets. Una xifra que contrasta amb la dels 273 soldats israelians que han perdut la vida en el curs de l'operació i la de les 1.200 persones assassinades en la massacre del 7 d'octubre.

Molts dels civils que Israel ha matat en l'ofensiva han mort per projectils amb fabricació estatunidenca. Els EUA mantenen una doble posició en el conflicte. D'una banda, suport incondicional en l'objectiu d'exterminar Hamàs i advertències recurrents, sense conseqüències aparents, contra el govern de Netanyahu per la xifra inèdita d'assassinats col·laterals de civils, i els mil i un obstacles a l'entrada d'ajuda humanitària. D'altra, maniobres per a facilitar l'arribada d'esta ajuda, però sense destorbar l'estratègia militar d'Israel.

En esta segona faceta s'ubica l'objectiu de construir un moll flotant enfront de la costa de Gaza per a centralitzar l'arribada d'ajuda per via marítima. L'estructura ja està construïda i descansa a la costa d'Israel. El Pentàgon ha anunciat que en els pròxims dies la traslladarà al litoral de Gaza per a posar-la operativa.

Els tancs arriben a districtes residencials de Rafah

La situació podria desbordar-se en cas d'una ofensiva terrestre sobre Rafah, perquè no hi hauria recursos per a donar recer, aliments ni medicines a més d'un milió de persones. Els tancs israelians ja operen a districtes residencials a la zona est de la ciutat, que van ordenar evacuar fa dies. L'operació ha fet que 450.000 persones se'n vagen. Metges Sense Fronteres ha cessat l'activitat a l'hospital indonesi de la localitat per a evitar atacs als pacients i el personal voluntari. L'organització denuncia un patró d'agressions sistemàtiques contra instal·lacions mèdiques i civils com a part de les ofensives israelianes. Ja ha patit 26 incidents violents i s'ha vist forçada a fugir de dotze centres sanitaris.

També et pot interessar

stats