Albares i Borrell exigeixen a Israel l’aplicació de la sentència del TIJ a Gaza

Robles veu "un autèntic genocidi" a Gaza mentre Israel continua amb bombardejos i desenes de palestins assassinats en les últimes hores

El nombre de palestins morts augmenta en les últimes hores pels atacs israelians en el centre de la Franja de Gaza
El nombre de palestins morts augmenta en les últimes hores pels atacs israelians al centre de la Franja de Gaza / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
25 de maig 2024 - 12:23 Actualitzat: 27 de maig 2024 - 09:01

La pressió a Israel per a un alto el foc s'intensifica després de la sentència del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ), el màxim tribunal de l'ONU, que reclama a Tel-Aviv acabar amb l'ofensiva militar a Rafah, refugi de civils palestins al sud de Gaza.

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha exigit este dissabte a Israel que aplique la sentència anunciada pel TIJ, a banda de “l'alto el foc, l'alliberament dels ostatges i l'accés humanitari”. Les "mesures cautelars del TIJ, inclòs el cessament de l'ofensiva israeliana a Rafah, són d'obligat compliment", ha recordat en la xarxa social X; “el patiment dels gazians i la violència han d'acabar”.

Per la seua banda, l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Estrangers, Josep Borrell, ha advertit este dissabte a Israel que les ordes del TIJ són "vinculants" i "han d'aplicar-se plenament i efectivament", a través d'un missatge en la xarxa social X.

El cap de la diplomàcia europea ha recordat que, en la decisió d’este divendres, el màxim tribunal de l'ONU exigeix a Israel "que detinga immediatament l'ofensiva a Rafah, que mantinga obert el pas per a l'assistència humanitària, que garantisca l'accés a qualsevol organisme d'investigació amb mandat de l'ONU per a investigar denúncies de genocidi i que presente un informe al TIJ sobre totes les mesures adoptades per a complir esta orde".

A més d’estes noves mesures emeses divendres, el TIJ ha advertit a Israel que ha de posar en marxa les cautelars anunciades al gener i al març. Això inclou evitar que el seu exèrcit cometa actes de genocidi contra els palestins de Gaza.

Els jutges han subratllat la "urgència" i "el risc real i imminent" que l’operació militar a Rafah implique un "mal irreparable" als drets dels palestins com a grup protegit per la convenció sobre el genocidi.

Israel respon al TIJ amb bombardejos i més palestins assassinats a la Franja

Vora 60 civils palestins han mort pels atacs de l’exèrcit de Netanyahu al centre de la Franja de Gaza en les últimes 24 hores, poc després de conéixer la decisió del màxim tribunal de l'ONU. A banda, Israel ha intensificat els atacs en diverses zones de la ciutat de Rafah, desoint l’advertència dels Estats Units que li exigeix que no duga a terme una operació a gran escala a la zona.

Des de l'esclat de la guerra a Gaza, almenys 35.800 palestins han mort, la majoria dones i xiquets; i més de 80.300 han resultat ferits. Les autoritats locals insisteixen que estes xifres són més altes perquè hi ha milers de desapareguts davall de les runes.

Robles veu "un autèntic genocidi" a Gaza

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat este dissabte que el que està passant a Gaza "és un autèntic genocidi" i ha apuntat que el reconeixement de l'estat palestí "no va contra Israel". L'ambaixada de l'estat hebreu a Espanya ha lamentat que el govern "haja fet seu" el relat de Hamàs.

En declaracions a TVE amb motiu del Dia de les Forces Armades, Robles ha declarat que "el que està passant a Gaza és un autèntic genocidi", unes declaracions que es produeixen en plena crisi diplomàtica amb Israel per la decisió del govern de Pedro Sánchez de reconéixer l'estat de Palestina el 28 de maig.

L'ambaixada d'Israel a Espanya ha lamentat, en un missatge que ha publicat en la xarxa social X, que la ministra de Defensa haja fet "seu el relat fals i infundat de l'organització terrorista Hamàs". "Israel lluita a Gaza d'acord amb el dret internacional en una guerra contra Hamàs que ni va començar ni volia, conseqüència de la massacre sense precedents perpetrada el passat 7 d'octubre", ha assegurat.

També et pot interessar

stats