Espanya reconeixerà Palestina com a estat el 28 de maig

Sánchez anuncia que el govern de coalició PSOE-Sumar aprovarà la mesura en el pròxim Consell de Ministres: "És un acte de pau, justícia i coherència"

Sánchez, este dimecres en el ple del Congrés
Sánchez, este dimecres en el ple del Congrés / Chema Moya (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de maig 2024 - 09:18 Actualitzat: 22 de maig 2024 - 10:16

Espanya aprovarà el reconeixement a l'estat de Palestina el pròxim 28 de maig, segons ha anunciat el president del govern, Pedro Sánchez, en una compareixença a petició pròpia al Congrés este dimecres per a explicar les últimes mesures en matèria de política exterior. La mesura s'aprovarà en el Consell de Ministres del dimarts vinent després que els dos socis que integren l'executiu de coalició, PSOE i Sumar, hagen arribat a una entesa sobre l'assumpte.

Amb esta mesura, el govern de Sánchez compleix la promesa de reconéixer oficialment l'estat de Palestina abans del mes de juliol i Espanya s'afig a la llista de més de 140 països en tot el món que ja li donen tal consideració. A més del nostre, hui també han fet un pas en sentit idèntic Irlanda i Noruega, que reconeixeran en la mateixa data Palestina com a estat.

Sánchez ha explicat durant la intervenció al Congrés que, a Espanya, la decisió s'ha consensuat entre els dos socis de la coalició governamental i fent-se ressò de l'opinió majoritària de la ciutadania espanyola. "És un acte de pau, justícia i coherència", ha assegurat el president, que s'ha mostrat convençut que l'única solució possible per al conflicte bèl·lic a Orient Mitjà és la coexistència de dos estats, Israel i Palestina. Igualment, ha dit que assumirà les conseqüències que puga desencadenar la mesura perquè "es el correcte".

En tot cas, ha volgut deixar clar que tal reconeixement no va "en contra de ningú": "No és contra el poble d'Israel, a qui respectem i estimem; i molt menys contra els jueus, un poble admirable la identitat del qual està íntimament lligada a la història i la cultura espanyola". Així mateix, ha negat que la mesura afavorisca el grup islamista Hamàs, una tesi que defensen "els propagandistes" del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, "i també diputats del PP i Vox", ha remarcat el mandatari socialista, qui ha acusat estos partits de l'oposició d'intentar traure profit i "demonitzar" les manifestacions estudiantils a favor de Palestina que s'han estés per diverses universitats espanyoles i de la resta del món i que ell ha considerat com a "valentes, legítimes i admirables".

El dirigent espanyol ha destacat la sèrie de contactes que ha mantingut en els últims mesos amb altres líders internacionals i el fet que en estos dies i en pròximes setmanes hi haurà altres països que reconeguen també Palestina, a més d'Irlanda i Noruega. Ha confiat que esta decisió trilateral anime més països a seguir el mateix camí perquè creu que com més ho facen, més força hi haurà per a imposar un alto el foc i aconseguir l'alliberament d'ostatges israelians en mans de Hamàs.

Espanya acollirà trenta menors malalts de Gaza

A més del reconeixement a Palestina, Sánchez ha avançat que Espanya rebrà en les pròximes setmanes una trentena de xiquets i xiquetes procedents de Gaza que pateixen càncer i traumatismes greus perquè puguen rebre un tractament segur al nostre país. Un acolliment que es farà "per justícia", per a intentar donar a estes criatures el que mereixen totes, "hagen nascut on hagen nascut".

El president del govern ha deixat clar que la consideració com a estat no suposarà el final de suport espanyol a Palestina "sinó només el principi". "Continuarem treballant i continuarem fent costat als palestins en tot el que puguem", ha dit.

Segueix el nostre canal de WhatsApp i coneix l'última hora de l'actualitat

També et pot interessar

stats