El fiscal del Tribunal Penal Internacional sol·licita ordres d'arrest contra el líder de Hamàs i Netanyahu

Karim Khan ha demanat la detenció del primer ministre israelià i del líder jihadista Yahya Sinwar, per presumptes crims de guerra i de lesa humanitat

El fiscal de la Cort Penal Internacional, Karim Khan
El fiscal del Tribunal Penal Internacional, Karim Khan / Mauricio Dueñas Castañeda (Efe)

El fiscal del Tribunal Penal Internacional (CPI), Karim Khan, ha sol·licitat este dilluns al tribunal l'emissió d'ordres d'arrest contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant i el líder jihadista de grup islamista Hamàs, Yahya Sinwar, entre altres.

Les sol·licituds es basen en presumptes crims de guerra i de lesa humanitat en la guerra a Gaza i s'estenen així mateix a diversos alts càrrecs de Hamàs: Yahya Sinwar, cap del Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) a Gaza; Mohammed Diab Ibrahim al Masri, conegut com a Deif i comandant en cap de l'ala militar de Hamàs (Brigades Al Qassam), així com Ismail Haniyeh, cap de l'oficina política de Hamàs.

Khan els considera "penalment" responsables de "crims de guerra i lesa humanitat" comesos en territori d'Israel i l'Estat de Palestina des d'almenys el 7 d'octubre de 2023, la qual cosa inclou "l'assassinat de centenars de civils israelians" en atacs perpetrats per Hamàs i altres grups armats, així com "la presa d'almenys 245 ostatges".

Així mateix, el fiscal demana dos órdens de detenció contra governants israelians, Netanyahu i Gallant, per crims de guerra i lesa humanitat comesos "en el territori de l'Estat de Palestina (Franja de Gaza) des d'almenys el 8 d'octubre de 2023", és a dir, el dia posterior a l'atac de Hamàs a Israel i data de l'inici de l'actual guerra israeliana a Gaza.

Entre els crims dels quals responsabilitza a tots dos funcionaris israelians està l'ús de la fam com a "mètode de guerra" contra els civils i l'"assassinat intencionat".

"La meua Oficina sosté que les proves que hem recopilat, incloses entrevistes amb supervivents i testimonis, material de vídeo, foto i àudio autenticat, imatges satel·litàries i declaracions del grup de presumptes perpetradors, mostren que Israel ha privat intencionalment i sistemàticament a la població civil en totes les parts de Gaza d'objectes indispensables per a la supervivència humana", argumenta Khan.

A més, subratlla que les sol·licituds presentades este dilluns als jutges són "resultat d'una investigació independent i imparcial" de la seua oficina.

"Guiats per la nostra obligació d'investigar proves incriminatòries i exculpatòries per igual, la meua oficina ha treballat meticulosament per a separar afirmacions de fets i presentar sòbries conclusions basades en proves a la sala de qüestions preliminars", ha explicat.

El fiscal del TPI, amb seu a la Haia (Països Baixos), ha estat investigant des de 2021 les denúncies de crims de guerra presumptament comesos des de 2014 per l'exèrcit israelià i totes les milícies palestines en els territoris palestins ocupats, la qual cosa inclou l'atac de Hamàs a Israel el 7 d'octubre i la posterior guerra israeliana a Gaza.

Este tribunal té jurisdicció sobre crims de guerra, lesa humanitat, genocidi i agressió. Té 124 membres, entre els quals no està Israel, que no reconeix la investigació sobre la situació en els territoris palestins ocupats.

Davant els temors al fet que Karim Khan emeta ordres d'arrest contra alts càrrecs israelians, la Cambra de Representants dels EUA, Mike Johnson, va qualificar en les últimes setmanes de "vergonyoses" i "il·legals" eixes suposades ordres d'arrest.

Israel les va titllar de "crim d'odi antisemita" i "un abús", i legisladors republicans treballen en represàlies per via legislativa contra el TPI.

També et pot interessar

stats