Israel adverteix Espanya: "Danyarem qui ens danye, els dies de la Inquisició han acabat"

Israel prohibeix a Espanya prestar serveis consulars a palestins de Cisjordània a partir de l'1 de juny i els acusa de "premiar el terrorisme". Albares espera que Espanya, Noruega i Irlanda rebutgen el vídeo israelià

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares,
El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares / Frederic Sierakowski (Efe)

L'escalada diplomàtica entre Israel i el govern d'Espanya viu un nou episodi. El Ministeri d'Afers Estrangers ha ordenat este dilluns al Consolat d'Espanya a Jerusalem deixar de prestar serveis consulars a partir de l'1 de juny als palestins "residents sota l'Autoritat Palestina", és a dir, a Cisjordània ocupada, en represàlia pel reconeixement de l'Estat palestí.

En una nota diplomàtica enviada a l'ambaixada, el ministre israelià del ram, Israel Katz, formalitza esta prohibició que ja va anunciar el divendres com a castic al reconeixement per part d'Espanya de l'estat palestí, que es farà oficial dimarts i les declaracions de la vicepresidenta Yolanda Díaz, que va tancar un discurs amb el lema propalestí "Des del riu fins a la mar, Palestina serà lliure", que Israel considera antisemita.

Estem l'any 2024, es van acabar els dies de la Inquisició. Hui els jueus tenim un Estat sobirà i independent i ningú ens obligarà a convertir la nostra religió ni amenaçarà la nostra existència. A qui ens faça mal, li farem mal. Israel Katz - Ministre israelià d'Afers Estrangers

"Estem en l'any 2024, es van acabar els dies de la Inquisició. Hui els jueus tenim un Estat sobirà i independent i ningú ens obligarà a convertir la nostra religió ni amenaçarà la nostra existència. A qui ens faça mal, li farem mal", ha afirmat Katz en un comunicat en el qual anuncia formalment les primeres "mesures punitives contra Espanya".

Segons estes mesures, Israel prohibeix al Consolat d'Espanya a Jerusalem "fer activitats consulars o prestar serveis consulars als residents sota l'Autoritat Palestina", encara que va aclarir que la mesura no s'aplica a persones amb nacionalitat espanyola.

Espanya té la seua ambaixada a Israel a Tel-Aviv, però manté des d'abans del 1948 un consolat a Jerusalem, que des de fa dècades funciona com una ambaixada de facto per als palestins i manté relacions diplomàtiques amb l'Autoritat Nacional Palestina (ANP).

"Hui he aplicat mesures punitives preliminars contra el consolat espanyol a Jerusalem, que vaig decidir després del reconeixement per part del govern espanyol d'un 'estat palestí' com a regal als assassins de Hamàs i la greu incitació antisemita dels seus dirigents contra l'existència de l'estat d'Israel", ha indicat el ministre Katz.

Albares: "Espanya, Noruega i Irlanda rebutjaran en algun moment el vídeo israelià"

El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, ha assegurat este dilluns que Espanya, Irlanda i Noruega "en algun moment" expressaran "la seua opinió de rebuig" al vídeo que Israel va publicar el diumenge, en què els retreia el seu imminent reconeixement de l'estat palestí.

"Hem estat d'acord en com és d'inacceptable el vídeo. Per tant, per descomptat, en algun moment caldrà expressar eixa opinió que tenim de rebuig a alguna cosa que no està dins de la cortesia diplomàtica", ha dit Albares.

El tuit del ministre israelià d'Afers Estrangers, Israel Katz, amb el vídeo en qüestió que mescla el ball flamenc amb els assassinats de Hamàs del 7 d'octubre, llança un retret a Pedro Sánchez amb la frase "Hamàs li agraeix el seu servei". 

El ministre espanyol ha fet les declaracions després de reunir-se este dilluns a Brussel·les amb els seus homòlegs d'Irlanda i Noruega.

També et pot interessar

stats