La UE se suma als EUA i demana a la Xina "transparència" sobre l'origen de la pandèmia

Els dubtes s'han incrementat després que Biden ha donat 90 dies als serveis d'intel·ligència perquè esbrinen si el SARS-CoV-2 va sorgir accidentalment d'un laboratori a Wuhan

Científics treballen en un laboratori a Wuhan, la Xina, en una imatge d'arxiu
Científics treballen en un laboratori a Wuhan, la Xina, en una imatge d'arxiu / Efe

La Unió Europea ha reclamat aquest dijous "transparència" sobre l'origen de la pandèmia, i s'ha sumat a les exigències dels Estats Units a la Xina per a saber com i on va sorgir el virus de la SARS-CoV-2. Els dubtes sobre l'origen real del virus s'han incrementat en les últimes setmanes després que Biden ha donat 90 dies als serveis d'intel·ligència nord-americans perquè esbrinen si va poder sorgir accidentalment d'un laboratori a la ciutat xinesa de Wuhan.

"Secundem tots els esforços per a aconseguir la transparència i saber la veritat", ha dit el president del Consell Europeu, Charles Michel, en la roda de premsa prèvia a la cimera del G7 que comença aquest divendres al Regne Unit, en la qual els líders europeus tindran la primera ocasió de reunir-se amb el president dels Estats Units, Joe Biden. "És de summa importància que coneguem l'origen de la Covid" per a "garantir que això no torne a ocórrer", l'ha secundat a l'instant la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la mateixa compareixença.

És de summa importància que coneguem l'origen de la Covid-19 per a garantir que això no torne a ocórrer Ursula von der Leyen - Presidenta de la Comissió Europea

La tesi sobre l'origen dels virus segons la qual hauria sorgit de manera accidental d'un laboratori a la ciutat xinesa de Wuhan, que va defensar inicialment el seu predecessor, Donald Trump, la van descartar els investigadors de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que es van desplaçar a Wuhan per a tractar d'aprendre com es va originar la pandèmia i també el govern xinés. La missió de l'OMS no va arribar a un resultat concloent, més enllà que el virus va saltar d'un animal als humans, i l'informe va generar dubtes per les pressions de Pequín als investigadors.

"Hi ha una gran varietat d'opcions que s'estan investigant ara mateix i és important que precisem per a tindre una fotografia única sobre el principi de la pandèmia", ha dit Von der Leyen. "Per això, els equips d'investigació necessiten accés real a la informació", ha afegit.

Recentment The Wall Street Journal ha publicat una informació relacionada amb un informe sobre els orígens de la Covid-19 elaborat per un laboratori del govern dels EUA que conclou que la hipòtesi que afirma que el virus es va filtrar d'un laboratori xinés a Wuhan és plausible i mereix que s'hi investigue més.

Aquest diari també ha informat sobre l'assaig dels científics nord-americans Steven Quay i Richard Muller, que afirmen que la seqüenciació del genoma del SARS-CoV-2 suggereix que va eixir d'un laboratori, ja que el virus conté un segment anomenat CGG-CGG, que mai s'ha trobat de manera natural en cap altre tipus de coronavirus. Una teoria que també secunda l'estudi publicat pel Daily Mail escrit pel professor britànic Angus Dalgleish i el científic noruec Birger Sørensen, presentat en la Quarterly Review of Biophysics Discovery.

Sintonia amb Washington, però no amb les patents

La UE ha mostrat amb aquesta exigència sintonia amb l'actual administració nord-americana, amb la qual vol reforçar la relació després dels quatre anys de Trump. "Està bé que els Estats Units hagen tornat", ha celebrat Von der Leyen, que ha assegurat que espera tindre aquest G7, de nou, amb països "que comparteixen els mateixos valors, el mateix interés i la mateixa visió del món".

No obstant això, Brussel·les i Washington discrepen que la liberalització de les patents siga la millor forma per a accelerar la vacunació en tot el món. "Una liberalització de la patent pot sonar bé però no és la panacea", ha dit el president del Consell Europeu, enfront de la proposta de Biden, que fins i tot ha de concretar.

La Unió Europea aposta per una cessió voluntària de les patents i, en cas que les farmacèutiques es neguen a fer-ho, per obligar-les a vendre-les a un preu assequible, de tal forma que obtinguen uns ingressos que els incentiven a continuar investigant.

També et pot interessar

stats