L'OMS conclou que el virus ve de rates penades i veu "extremadament improbable" que siga de laboratori

Considera que no està provat que el coronavirus SARS-CoV-2 començara a la ciutat xinesa de Wuhan.

Dos ciutadans passen per l'entrada del mercat de mariscos Huanan a Wuhan, província de Hubei, el passat 29 de gener
Imatge d'arxiu de dos ciutadans a l'entrada del mercat de mariscos Huanan a Wuhan

 L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat aquest dimarts el seu informe sobre la missió en la Xina per a descobrir els orígens del SARS-CoV-2, el coronavirus que causa la COVID-19. Segons les seues conclusions, l'escenari més probable és que la transmissió del virus des de les rates penades als humans es va produir a través un tercer animal, mentre qualifiquen la teoria que es va escapar d'un laboratori com "extremadament improbable".

  L'equip va arribar el 14 de gener a Wuhan, considerada com la ciutat epicentre de la pandèmia, i, després de dos setmanes de quarantena, va visitar llocs com el mercat majorista de mariscs d'Huanan, on es va produir el primer grup d'infeccions conegut, així com l'Institut de Virologia de Wuhan, en el qual s'investiga amb diversos tipus de coronavirus.

 En declaracions als Estats membres de l'OMS, el director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha instat a realitzar més estudis per a conéixer millor els orígens del virus. "Pel que fa a l'OMS, totes les hipòtesis segueixen sobre la taula. Aquest informe és un començament molt important, però no és el final. Encara no hem trobat l'origen del virus, i hem de continuar seguint la ciència i no deixar cap pedra sense remoure mentre ho fem".

 Segons ha dit, "trobar l'origen d'un virus porta temps i li hem del món trobar la font perquè puguem prendre mesures col·lectivament per a reduir el risc que açò torne a ocórrer. Cap viatge d'investigació pot proporcionar totes les respostes", ha comentat.

No està provat que la pandèmia començara a Wuhan

La ciutat xinesa de Wuhan, i concretament el mercat de Huanan, no poden considerar-se definitivament el punt d'origen de la pandèmia de Covid-19, segons l'informe final d'un equip de científics al qual l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va encomanar investigar l'origen del coronavirus.

Les indagacions indiquen que hi va haver casos inicials que no tenien cap relació amb el mercat de Huanan de Wuhan, i que ara se sap que al desembre hi havia una considerable transmissió del virus ala comunitat que tampoc pot associar-se amb aquest lloc. Aquestes informacions, posades en perspectiva, "poden suggerir que aquest mercat no fou la font d'origen del brot", planteja l'informe.

Aquesta és la primera conclusió a la qual ha arribat la missió internacional de 17 científics, que ha treballar amb un equip format pel mateix nombre d'experts de la Xina en una visita de 28 dies a Wuhan, dels quals més de la meitat del primer grup va passar la quarantena.

El lloc des del qual es va propagar inicialment el coronavirus SARS-CoV-2 es manté com un misteri, ja que encara que el mercat no queda descartat totalment, no hi ha prou evidències que la crisi sanitària que viu el món va començar allí. "En aquest moment no es poden traure conclusions fermes sobre el paper del mercat de Huanan en l'origen del brot o sobre hauria arribat la infecció al mercat", recalca l'informe en un dels passatges.

Més endavant, els científics assenyalen que estudis de diferents països apunten que el SARS-CoV-2 pot haver circulat diverses setmanes abans que es detectara el primer cas a Wuhan. Això podria suggerir "la possibilitat d'una circulació ignorada en altres països", diu l'informe, que considera també important investigar aquests casos anteriors.

Una de les narratives habituals de les autoritats xineses ha sigut que el virus no es va propagar des de Wuhan, sinó que va arribar allí des d'un altre lloc.

També et pot interessar

stats