Ucraïna i Rússia reprenen les converses en un marc per primera vegada esperançador

Zelenski afirma que la invasió russa "està arribant a la fi" en la jornada en què el país aconsegueix evacuar més de 1.600 persones de Mariúpol i les ciutats pròximes

Una ciutat de la regió ucraïnesa de Sumi absolutament destruïda pels atacs
Una ciutat de la regió ucraïnesa de Sumi absolutament destruïda pels atacs / Roman Pilipey (Efe)

Els representants d’Ucraïna i Rússia reprenen aquest dimecres les converses a Istanbul per a intentar posar fi a la invasió de les tropes de Putin, que ja fa 35 dies que estan en territori ucraïnés. Per primera vegada des que va començar l’ocupació russa, el resultat de les reunions és mínimament esperançador.

De fet, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va dir aquest dimarts a la nit que la invasió russa "està arribant a la fi", però que el seu país no reduirà els "esforços de defensa", després que Rússia anunciara que reduirà "les hostilitats a Kíiv i Txerníhiv".

Els dos bàndols van eixir de la trobada a Turquia amb una impressió més positiva i constructiva de cara a la pau. Rússia ha anunciat que reduirà l'ofensiva militar, però matisa que no la pararà.

Pel que fa als moviments sobre el terreny, l'Estat Major de l'exèrcit ucraïnés afirma que les tropes russes s'estan reagrupant per a centrar els seus esforços a l'est del país i que l'"anomenada retirada de tropes" anunciada a Istanbul per Rússia pot ser una rotació de determinades unitats, segons l'últim comunicat de guerra d'aquest dimecres.

Una aproximació que va ser possible perquè es van aparcar alguns dels temes conflictius. Ucraïna ha acceptat aparcar durant quinze anys el debat sobre el futur de Crimea, annexionada per Rússia fa huit anys. També renuncia a entrar en l'OTAN i acceptaria tindre un estatus neutral, a canvi de garanties de seguretat per part de les potències firmants d'un possible tractat de pau, però segons els negociadors, perquè això fora vàlid, les tropes russes haurien d'abandonar Ucraïna.

De moment, Rússia faria un primer pas frenant les hostilitats a Txerníhiv i l'avanç de les tropes cap a Kíiv, però els atacs continuaran, com ha reconegut Vladímir Putin al president francés Emmanuel Macron per telèfon. Un dels objectius d'aquesta conversa era obrir un corredor humanitari a Mariúpol. Malgrat tot, el president rus s'hi ha negat.

El president ucraïnés, optimista

Malgrat aquesta actitud de Rússia, Zelenski considera positiva la postura dels negociadors russos. "Són positius els senyals que escoltem des de la plataforma de negociació. Però aquests senyals no ofeguen les ruptures dels projectils russos", va afirmar Zelenski en el seu habitual missatge en la web de la presidència ucraïnesa.

"El dia 34 de la invasió –en referència a aquest dimecres– de Rússia a gran escala està arribant a la fi", va manifestar Zelenski.

D'acord amb l'últim comunicat de guerra d'Ucraïna, "les unitats separades de les Forces Armades de la Federació Russa continuen retirant-se de les regions de Kíiv i Txerníhiv. Hi ha certs senyals que les tropes russes s'estan reagrupant per a centrar els seus esforços en la direcció est".

De moment, segons l'Estat Major, l'anomenada "retirada de tropes" també pot ser una rotació de certes unitats, que té com a objectiu enganyar els líders militars de les Forces Armades d'Ucraïna i crear una idea errònia sobre la negativa de Rússia a rodejar Kíiv.

Pel que fa a l'evacuació de la població civil, un total de 1.665 persones van ser evacuades de la ciutat assetjada de Mariúpol i d'altres localitats pròximes a través de tres corredors humanitaris oberts complint amb l'acord, com va detallar la ministra per a la Reintegració dels Territoris Ocupats Temporalment d'Ucraïna, Irina Veresxuk.

També et pot interessar

stats