Rússia veu per primera vegada "oportunitats per a un acord" amb Ucraïna

El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, manifesta l'interés de Moscou per unes "converses exitoses" hores després que Ucraïna haja oferit la renúncia a l'OTAN en la vespra d'una nova ronda de negociacions per a l'alto el foc

El ministre d'Afers Estrangers rus, Sergei Lavrov, en una visita recent a Georgia
El ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, en una visita recent a Geòrgia / Ministeri d'Afers Estrangers de Rússia (Reuters)

Rússia i Ucraïna acosten posicions en la vespra d'una nova ronda de negociacions per a l'alto el foc. El govern de Moscou ha anticipat, per primera vegada, la possibilitat d'un acord. Ho ha fet a través del seu ministre d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov. "Veig que existeixen oportunitats per a un acord, ja que els nostres socis occidentals comencen a comprendre els greus errors comesos durant molts anys", ha explicat en una intervenció davant de periodistes serbis. Les declaracions de Lavrov es produeixen hores després que el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, haja manifestat la disposició del país a acceptar la neutralitat respecte de l'OTAN, la principal reclamació del govern de Putin

"Estem interessats que les converses siguen exitoses", ha explicat Lavrov respecte de la nova ronda de negociacions presencial entre les parts que s'ha organitzat a Turquia. 

Segons el ministeri d'Afers Estrangers rus, els objectius de Moscou en les negociacions són "impedir que Occident i l'OTAN continuen emplaçant armes que amenacen Rússia" a Ucraïna, i "abans de res, el cessament d'assassinats de civils al Donbass". Ara bé, desconfia dels països occidentals i per això assegura que Rússia rebutja que participen en les converses. Lavrov ha acusat "la comunitat occidental progressista" de mirar cap a un altre costat durant anys d'agressions a la població civil prorussa de l'est d'Ucraïna i ha criticat la falta de credibiliat de la Unió Europea, per la incapacitat que li atribueix per a defendre acords com el de Minsk, que pactava l'atorgament d'un estatus especial al Donbass.

El cap de la diplomàcia russa ha negat la imminència d'una reunió entre el president de Rússia, Vladímir Putin, i el seu homòleg ucraïnés, ja que al seu juí no té sentit una trobada només per a intercanviar opinions, i per això, en el moment actual, "seria simplement contraproduent".

També et pot interessar

stats