Ucraïna de l’Est i de l’Oest: Kíiv assegura que Moscou vol dividir en dos el país

L’autoproclamada República Popular de Lugansk podria convocar un referèndum d’annexió a la Federació Russa “en un futur pròxim”

Milicia de soldats prorrusos en Stanytsia Luhanska en la regió de Lughanks
Milícia de soldats prorussos a Stanítsia Luganska a la regió de Lugansk / Alexander Ermochenko

El cap de la intel·ligència militar ucraïnesa, Kirilo Budanov, ha assegurat aquest diumenge que Moscou vol dividir Ucraïna en dos i ha establit un paral·lelisme amb la divisió de Corea en dos estats. 

Budanov, que considera que l’exèrcit rus no ha aconseguit el seu objectiu de controlar la totalitat del territori, ha anunciat que Ucraïna iniciarà una guerra de guerrilles a les zones del país controlades pel Kremlin. 

En aquesta línia, les autoritats ucraïneses consideren que Moscou està intentant unir “tots els territoris ocupats”, en referència a la península de Crimea i les repúbliques autoproclamades de Donetsk i Lugansk, en una entitat “quasi estatal”. 

Aquesta mena d’”Ucraïna de l’Est”, però, no gaudiria del reconeixement internacional d’acord amb la resposta al referèndum d’independència celebrat a Crimea el 2014. Tot i que la població que va votar va donar suport a l’annexió a Rússia, pocs països han reconegut aquest estatus.

En aquesta línia, el líder local de l’autoproclamada República Popular del Lugansk Leonid Pàssetxnik ha informat que “en un futur pròxim” el territori podrà celebrar un referèndum sobre la integració en la Federació Russa.

Cal recordar que, a més de la “desnazificació d’Ucraïna”, el Kremlin justifica el seu atac com una operació de pau a la regió per a garantir la defensa de les repúbliques del Donbass de Donetsk i Lugansk, que van reconéixer oficialment just abans de l’inici de la guerra.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat a l'OTAN més ajuda militar. Vol avions i tancs per a defensar “la llibertat d'Europa”.

Khàrkiv, una ciutat fantasma

A l’est del país, Kharkiv, s’ha convertit en una ciutat fantasma. El segon nucli de població més important d’Ucraïna ha passat d’1,4 milions d’habitants abans de la guerra a la meitat.

La gent que hi queda, principalment homes, viuen ara als soterranis, garatges i trasters. Les dones i les criatures se n'han anat i formen part del més de 3,8 milions de persones refugiades que ja han pogut travessar les fronteres. 

La guerra continua a l’Oest

El Ministeri de Defensa rus ha confirmat l'atac amb míssils aquest dissabte contra la ciutat de Lviv, la més pròxima a Polònia i refugi de moltes famílies que han fugit d'altres zones més castigades pels combats. Aquesta actuació entraria en contradicció amb l’anunci de Moscou d’un “canvi de fase” en què l’exèrcit se centraria a "alliberar" el Donbass.

A Mariúpol, al sud del país, s'ha tornat a obrir un corredor humanitari perquè puguen eixir-ne les 100.000 persones atrapades.  

També et pot interessar

stats