Què significa la 'Z' que llueixen les forces russes?

Fins ara, només se sabia que era una mostra de suport de la invassió de Rússia a Ucraïna

Un tanc rus desplegat a Ucraïna llueix el símbol 'Z'
Un tanc rus desplegat a Ucraïna llueix el símbol 'Z' / Reuters

Des que va començar el conflicte bèlic a Ucraïna, amb el desplegament de tropes russes al llarg de tot el seu territori, hi ha un símbol que s’ha emprat com a marca propagandística del suport al Kremlin. En els dotze dies de guerra, nombrosos tancs i militars han lluït la lletra Z com a símbol d'identificació, tot i no formar part de l’alfabet cirílic.

Fins ara, ningú sabia què significa concretament, però tots estaven d’acord que era una mostra de suport de la invassió de Rússia a Ucraïna. 

Diferents tancs rusos desplegats a Ucraïna llueixen el símbol 'Z'
Diferents tancs rusos desplegats a Ucraïna llueixen el símbol 'Z' / Reuters

Ara, el Ministeri de Defensa del Kremlin, en el seu compte d’Instagram, ha revelat el misteri. Z és l’abreviatura de la frase “Cap a la victòria”. En cirílic s’escriuria За победу, amb una transcripció fonètica 'Za pobedu'. Però encara hi ha més, i és que la Z també s’inclou en paraules com “desmilitaritZació” i “desnaZificació”, un dels arguments que defensen per a justificar la guerra.

Aquest símbol s’ha estés per les principals ciutats de Rússia, on marquesines d’autobusos o pantalles llueixen únicament la lletra Z

Una marquesina a Sant Petesburg
Una marquesina a Sant Petesburg / Reuters

Aquesta marca propagandística ja ha alçat polèmica. El cap de setmana passat, l’atleta rus Ivan Kuliak va lluir una Z al pit durant Copa del Món de Gimnàstica Artística a Doha, que va pujar al pòdium en aconseguir la medalla de bronze en la categoria de barres paral·leles. Una acció que li costarà una sanció, tal com ha anunciat la Federació Internacional de Gimnàstica. Cal dir, a més, que el guanyador de la medalla d’or en la mateixa categoria va ser l’atleta ucraïnés Kovtun Illia.

També et pot interessar

stats