Trump, a les portes de declarar (o no) davant del Congrés per l'assalt al Capitoli

L'interrogatori, que haurà de ser abans del 3 de gener, quan prenga posessió el nou Congrés, serà difícil de materialitzar, perquè Trump hi pot recórrer i, en última instància, negar-se a contestar

L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, en un míting a Mesa, Arizona, els EUA, el 9 d'octubre
L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, en un míting a Mesa, Arizona, el 9 d'octubre / Brian Snyder (Reuters)

Als Estats Units el comité que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 cita a declarar l'expresident Donald Trump. Dos anys després haurà d'explicar si, efectivament, tenia un pla premeditat per a declarar la victòria en les eleccions independentment del resultat.

La decisió s'ha pres per unanimitat, amb nou vots a favor i cap en contra, i només dos mesos abans d'unes eleccions que renovaran per complet la cambra baixa i, parcialment, el Senat.

Un interrogatori que haurà de ser abans del 3 de gener, quan prenga possessió el nou Congrés, però que serà difícil de materialitzar, perquè Trump hi pot recórrer i, en última instància, negar-se a contestar. De fet, ja ha desacreditat la comissió a través de les xarxes socials.

El comité legislatiu el cita a declarar després de fer públiques les seues conclusions en les quals el seu president, Bennie Thomson, va explicar que hi havia un pla orquestrat. "Trump ha de rendir comptes, necessita respondre als milions d'estatunidencs els vots dels quals va intentar rebutjar per a mantindre's en el poder".

Per a arribar a aquestes conclusions han comptat amb les declaracions de persones pròximes a l'expresident, com el seu director de campanya, i documents que acrediten les converses en què s'animava a oblidar els vots i passar a la violència.

Compareixerà Trump?

La reacció de Trump no s'ha fet esperar i poc després de la votació va arremetre contra el comité en diversos missatges en la seua xarxa social, Truth Social.

En concret, va acusar el panel legislatiu de no investigar "deliberadament" el frau electoral "massiu" que assegura, sense proves, que es va produir en els comicis presidencials del 2020, quan va perdre davant el demòcrata Joe Biden, actual president.

Sense donar molts indicis que col·laborarà amb aquest comité, Trump va dir que la raó per la qual es va produir l'assalt al Capitoli va ser aquest presumpte frau electoral, la qual cosa contradiu les descobertes del panel legislatiu que aquest dijous va estudiar proves que inculpen l'expresident.

El 6 de gener del 2021, unes 10.000 persones, la majoria seguidors de Trump, es van manifestar enfront del Capitoli i prop de 800 van irrompre en l'edifici mentre es ratificava la victòria electoral de Biden. Va haver-hi cinc morts i uns 140 agents ferits.

També et pot interessar

stats