Trump deixa les primàries republicanes pràcticament sentenciades a New Hampshire

L'expresident supera per més de deu punts a Haley, l'única rival que quedava en lliça per a disputar-li la nominació de cara a les eleccions de novembre

Trump, durant les primàries de New Hampshire, aquest dimarts
Trump, durant les primàries de New Hampshire, aquest dimarts / Michael Reynolds (Efe)

Donald Trump camina imparable cap a la nominació republicana per a les eleccions presidencials de novembre als Estats Units. L'expresident del país (2017-2021) ha tornat a sumar una nova victòria en les primàries del seu partit, que han tingut lloc a l'estat de New Hampshire, on ha aconseguit quasi el 55% dels vots. Les primeres estimacions ja anticipaven un triomf contundent de l'empresari davant la seua rival, l'exambaixadora dels Estats Units en l'ONU i exgovernadora de Carolina del Sud, Nikki Haley, que és l'única de tots els aspirants que competien per a disputar-li la candidatura que queda en peu.

En l'última actualització s'ha escrutat fins a un 80% dels suports, amb un repartiment del 54,4% per a Trump i un 43,6% per a Haley. Són 143.934 vots enfront de 115.319, respectivament, d'acord amb les dades oficials difoses per mitjans de comunicació com la CNN o NBC News, que des del principi de la nit ja donaven per feta la victòria de l'exmandatari.

Fidel a l'estil retòric que el caracteritza habitualment, Trump s'ha burlat de la seua contrincant en la intervenció que ha fet després de conéixer els resultats. "Ha tingut una nit molt roïna", ha dit en un to especialment sarcàstic en referència a Haley, a qui ha relegat a la irrellevància.

En les primàries de New Hampshire, un xicotet estat a l'est del país, es reparteixen només 22 delegats dels 2.429 que participaran en la Convenció Nacional Republicana que aquest juliol ha de nominar al candidat definitiu que es disputarà la Casa Blanca amb el demòcrata Joe Biden. De moment, Trump s'emporta dotze delegats enfront dels nou de Haley, a falta s'assigne el que queda a mesura que es complete l'escrutini.

New Hampshire ha sigut la segona parada de les primàries republicanes presidencials, que donaren el tret d'eixida la setmana passada amb els caucus d'Iowa. Ací l'expresident estatunidenc va fer una exhibició de força i va arrasar amb el 51% dels vots, sumant ell a soles més suports que la resta d'aspirants junts. En segon lloc, va quedar el governador de Florida, Ron DeSantis (21,2%), que immediatament va despenjar-se de la carrera per la nominació. Haley va traure un 19,1% i l'empresari Vivek Ramaswamy va obtindre un 7,7%. Després d'aquests caucus tant DeSantis com Ramaswamy han optat per fet costat a Trump.

Les enquestes s'estan complint punt per punt i evidencien el que ja s'intuïa des de fa setmanes: l'expresident no té rival dins dels republicans. No li estan passant factura els processos judicials que té en marxa per frau fiscal, per haver incitat l'assalt al Capitoli el 2021 o per haver intentat interferir en els resultats de les presidencials del 2020 que li van donar el govern a Biden.

A pesar que tot apunta que en les primàries del Partit Republicà està tot dat i beneït, l'antiga ambaixadora a l'ONU no vol tirar encara la tovallola. La pròxima cita són els caucus del 8 de febrer a l'estat de Nevada, on sí que ha decidit no participar i, per tant, Trump s'emportarà els 26 delegats en joc. Els dos aspirants es veuran de nou les cares el 24 de febrer a Carolina del Sud, l'estat en què Haley va governar entre 2011 i 2017.

També et pot interessar

stats