DeSantis cau en les primàries republicanes i aplana el camí a Donald Trump

El governador de Florida no aconsegueix plantar cara a l'expresident i demana el vot per a ell davant l'única rival que queda, l'antiga ambaixadora en l'ONU Nikki Haley

DeSantis, en un acte de campanya abans de les primàries de Nou Hampshire
DeSantis, en un acte de campanya abans de les primàries de New Hampshire / Reba Saldanha (Reuters)

El governador de Florida, Ron DeSantis, es rendeix davant de Donald Trump i s'aparta de la carrera per la nominació republicana a les eleccions presidencials. Després de mesos amb una campanya en caiguda lliure, l'aspirant que més li podia complicar les coses a l'expresident estatunidenc (2017-2021) ha decidit tirar la tovallola en vista del suport que ha reunit aquest dins del partit, que fan que semble imbatible. Precisament el pas arrere ha arribat just després de l'aclaparadora victòria de Trump als caucus d'Iowa, on va obtindre ell a soles més de la meitat dels vots i va deixar, en la pràctica, els rivals sense a penes opcions.

La retirada de DeSantis aplana encara més el camí de l'empresari i deixa la batalla interna en el Partit Republicà reduïda a dues persones: el de l'expresident i el de l'antiga ambaixadora en l'ONU Nikki Haley. Trump contra Haley; Haley contra Trump. Les primàries d'aquest dimarts a New Hampshire seran una prova de foc per a la candidata i, potser, l'última oportunitat.

El fracàs de DeSantis

Governador de l'anomenat "estat del sol" des de 2019 i membre de l'ala ultraconservadora dels republicans, Ron DeSantis es va llançar a la carrera presidencial el maig del 2023, quan les enquestes el situaven com l'únic capaç de batre Trump en les primàries. No obstant això, després d'una campanya erràtica i amb moltes dificultats per a distingir-se del radicalisme del magnat novaiorqués, les seues possibilitats s'anaren desunflant a marxes forçades fins que ara ha decidit eixir-se'n.

En la primera cita de les primàries, els caucus de Iowa del 15 de gener, Trump va arrasar amb el 51% dels vots i DeSantis va haver d'acontentar-se amb un segon lloc (21%). Per davant, això sí, de Haley (19%). Els pronòstics per al pròxim duel a New Hampshire eren molt pitjors, amb DeSantis molt ressagat en últim lloc. Per això, el candidat floridenc havia renunciat a fer campanya en aquest estat. "No tenim un camí clar per a la victòria. Per això, hui suspenc la meua campanya", ha explicat DeSantis, qui ha admés que la majoria dels republicans vol "donar una segona oportunitat a Donald Trump".

De res ha servit la "guerra cultural" que DeSantis enarbora a Florida contra la ideologia woke —polítiques d'esquerres o liberals— ni l'oposició al tancament de negocis durant la pandèmia de covid-19 ni el seu discurs antiimmigració, ja que Trump continua sent el líder de facto del partit. Tampoc li estan passant factura a l'expresident els processos judicials que té en marxa per frau fiscal, per haver incitat l'assalt al Capitoli el 2021 o per haver intentat interferir en els resultats de les presidencials del 2020 que li van donar el govern al demòcrata Joe Biden.

Si dies arrere el governador de Florida va criticar el lideratge personalista de Trump, a qui cal "besar l'anell" per a rebre els seus favors, hui li ha donat suport públic per a les primàries. Amb això vol evitar que torne a apoderar-se del partit "la vella guàrdia republicana" que, al seu judici, representa la candidatura moderada de Haley.

Trump versus Haley, el duel definitiu

En un míting a Rochester (New Hampshire), Trump ha agraït DeSantis per haver abandonat la carrera nominativa i ha dit que espera treballar al costat d'ell "per a derrotar el corrupte de Joe Biden". L'expresident ha dit també que deixarà d'utilitzar el malnom DeSanctimonious ('hipòcrita' i 'poca cosa'), amb el qual fins ara es burlava de DeSantis, i ha dit d'ell que "és una persona increïble i ha liderat una molt bona campanya".

Nikki Haley, per la seua banda, li ha desitjat "que li vaja molt bé" i s'ha erigit ja en l'única rival de Trump que queda en peus: "Només quedem un home i una dona", ha proclamat des de New Hampshire.

A més del governador de Florida, pel camí han caigut també l'empresari Vivek Ramaswamy, els exgovernadors Ansa Hutchinson i Chris Christie; i l'exvicepresident Mike Pence, entre altres.

A diferència de DeSantis, Haley s'ha bolcat en la campanya de New Hampshire amb l'esperança que el seu perfil moderat i el suport que ha rebut del governador estatal, Chris Sununu, li permeta plantar cara a Trump. No ho tindrà gens fàcil. Una enquesta publicada aquest diumenge per la CNN abans de la retirada del governador floridenc donava el 50% dels vots a Trump, el 39% per a Haley i el 6% per a DeSantis. A més, segons diverses veus expertes, els votants de DeSantis tenen a Trump com segona opció, així que la retirada del mandatari de Florida augura per a l'expresident uns resultats encara millors del que s'esperava.

Preveient que la batalla a New Hampshire anava a ser un duel a dos, el foc encreuat entre Trump i Haley s'ha intensificat en els últims dies. L'exambaixadora ha posat en qüestió que l'expresident estiga "mentalment apte" per a tornar al poder, després que ella la confonguera diverses vegades en un míting amb l'expresidenta de la Cambra de Representants Nancy Pelosi. Trump, per part seua, s'ha burlat de les arrels índies de Haley i l'ha descartada com a vicepresidenta en cas que ell torne a la Casa Blanca.

Les eleccions presidencials se celebraran el 5 de novembre, quan el candidat o candidata republicà s'enfrontarà a l'actual president, Joe Biden, qui aspira a la reelecció per a un segon mandat.

També et pot interessar

stats