Trump arrasa en els caucus d'Iowa i s'enfila en la carrera republicana per la nominació

DeSantis arrapa a Haley la segona plaça i agafa oxigen en la primera cita de les primàries del partit conservador

Trump, aquest dilluns en els caucus d'Iowa
Trump, aquest dilluns en els caucus d'Iowa / Jim Lo Scalzo (EFE)

Donald Trump pren la davantera en la carrera del Partit Republicà per a ser designat candidat en les eleccions presidencials del 2024 als Estats Units. L'expresident (2017-2021) i magnat ha arrasat aquest dilluns en els caucus d'Iowa, la primera cita de les primàries republicanes en el camí a la Casa Blanca, i ha fet una exhibició de força contra els rivals principals, que no han aconseguit destacar i convertir-se en una alternativa viable. Amb pràcticament tots els vots escrutats, Trump n'ha arreplegat més de la meitat —51,1%— i s'ha quedat en solitari en primera posició.

Més renyida està la batalla pel segon lloc, encara que a més de trenta punts del líder. Contra tot pronòstic, el governador de Florida, Ron DeSantis, s'ha quedat amb el 21,2% dels vots en els caucus i ha enviat l'exambaixadora dels Estats Units davant l'ONU, Nikki Haley, a la tercera plaça i un 19,1% dels suports. En quart lloc, ha quedat l'empresari tecnològic Vivek Ramaswamy, que ja ha anunciat que es retira de les primàries i dona el suport a l'exmandatari: "Aquesta nit no és la fi d'una campanya, sinó l'inici d'un nou camí al costat de Donald Trump", ha dit.

La inflada victòria de Trump

Per a ser designat candidats, els aspirants han d'obtindre el suport de la majoria dels 2.469 delegats, que es distribueixen proporcionalment entre els cinquanta estats del país. Al d'Iowa li'n corresponen només quaranta, un 1,6% del total. Aquest estat de poca envergadura poblacional és l'escenari on s'ha obert oficialment la competició republicana per a la nominació, on Trump ix com el gran favorit. Més enllà del resultat, la importància vertadera d'aquests caucus —una espècie d'assemblees veïnals— és simbòlica perquè serviran per a calibrar quanta força té en realitat.

Les enquestes de les primàries republicanes s'estan complint punt per punt i evidencien el que ja s'intuïa des de fa setmanes: l'expresident no té rival en el partit. No li estan passant factura els processos judicials que té en marxa per frau fiscal, per haver incitat l'assalt al Capitoli el 2021 o per haver intentat interferir en els resultats de les presidencials del 2020 que li van donar el govern al demòcrata Joe Biden.

Tampoc estan sent obstacle les gèlides temperatures que hi ha aquests dies a Iowa, amb mínimes per davall de 25 graus negatius i que feien témer una participació baixa en el procés. Segons el Partit Republicà, en total han acudit a votar aquesta nit vora 110.000 persones, una caiguda notable respecte a la contesa del 2016, on n'anaren 187.000. La davallada s'emmarca en el caucus més fred de la història, després que una forta nevada congelara dissabte passat aquest estat de poc més de tres milions d'habitants.

La victòria de Trump ha sigut tan aclaparadora que cadenes com la CNN, NBC i Fox l'han projectada només mitja hora després que obriren les portes els 700 centres de votació —col·legis, esglésies i gimnasos, majoritàriament— pels quals han desfilat els residents durant la nit. La rapidesa de les projeccions ha sorprés molta gent, perquè ja era considerat com guanyador, fins i tot quan faltava encara gent per votar. Aquest fet ha indignat DeSantis, que ha arribat a acusar els mitjans d'haver "interferit" en els resultats i d'estar en contra seua.

L'empresari, que ha guanyat en tots els comtats tret d'un, ha eixit a celebrar-ho amb els seguidors en un acte en el Centre d'Esdeveniments d'Iowa a Des Moines, la capital de l'estat. Des d'allà ha pronunciat un discurs que, tot i haver començat en un to conciliador i d'unitat, ràpidament ha agafat tints radicals. La retòrica xenòfoba que caracteritza els seus missatges ha pres protagonisme, fins al punt que ha afirmat que els Estats Units pateixen una "invasió" amb l'arribada de migrants a la frontera amb Mèxic.

La següent cita serà en Nou Hampshire el 23 de gener i tant Trump com Haley i DeSantis tenen ja esdeveniments prevists aquest dimarts en aquest estat de la costa est.

També et pot interessar

stats