El Tribunal Suprem rebutja la decisió de Colorado i autoritza Trump a presentar-se a les primàries

Els magistrats del Suprem, on els conservadors fan majoria, argumenten que, segons la Constitució, és responsabilitat del Congrés i no dels estats

Trump, durant les primàries de New Hampshire, aquest dimarts
Trump, durant les primàries de New Hampshire, aquest dimarts / Michael Reynolds (Efe)

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha declarat aquest dilluns inconstitucional l'expulsió de l'expresident Donald Trump (2017-2021) de les primàries republicanes a Colorado, una decisió que li aplana el camí per a ser elegit el candidat del seu partit a la presidència. La decisió del màxim tribunal, que s'ha anunciat la vespra del superdimarts, data clau en el camí a la Casa Blanca, també podria afectar denúncies similars que han interposat els estats de Maine i Illinois.

Els magistrats del Suprem, on els conservadors tenen majoria, argumenten que, segons la Constitució, és responsabilitat del Congrés i no dels estats fer complir la Secció 3 de l'Esmena 14, la qual va utilitzar el Tribunal Suprem de Colorado per a dictaminar en contra de Trump. En concret, el Tribunal Suprem de Colorado va considerar que Trump va participar en un intent d'"insurrecció", cosa que el desqualifica per a ocupar càrrecs públics segons el que estableix la Secció 3 de l'Esmena 14 de la Constitució.

Aquesta esmena, aprovada el 1868 després de la Guerra Civil als Estats Units, va tenir com a objectiu prevenir que els meridionals rebels de la Confederació, els qui havien jurat lleialtat a la Constitució per a després trair-la, pogueren accedir al poder. "Concloem que els estats poden desqualificar persones que ocupen o intenten ocupar càrrecs estatals. No obstant això, els estats no tenen poder sota la Constitució per a fer complir la Secció 3 respecte als càrrecs federals, especialment la Presidència", diu el pronunciament.

El 8 de febrer, els jutges del Tribunal Suprem van fer una audiència per a escoltar els arguments de les parts sobre el cas de Colorado i llavors ja es van mostrar reticents sobre les implicacions que podria tenir a nivell nacional l'expulsió de Trump de les primàries d'aquest estat, especialment de cara a les eleccions de novembre.

Tant els jutges més progressistes com els més conservadors van expressar la seua incomoditat durant les intervencions amb la idea que estats individuals interpreten l'elegibilitat constitucional d'un candidat per a un càrrec nacional.

La decisió es dona sense que els jutges hagen estat presents dins del tribunal, ja que no tenen previst fer una audiència fins al 15 de març. Els magistrats han fet cas, per tant, a les pressions per l'atapeït calendari electoral i a les peticions del Partit Republicà de Colorado, que li havia demanat actuar abans del superdimarts, que serà demà, en el qual quinze estats fan eleccions primàries, entre altres Colorado.

En una decisió sense precedents, la justícia de Colorado va determinar al desembre que la Secció 3 de l'Esmena 14 de la Constitució inhabilita el mandatari republicà per la "insurrecció" de l'assalt al Capitoli, quan una horda de trumpistas va atacar el Congrés per a intentar frenar la ratificació de la victòria de Biden.

Amb el mateix argument, les autoritats electorals de Maine també van expulsar Trump de les primàries i la setmana passada Illinois va fer el mateix.

"És una gran victòria per als Estats Units", ha reaccionat Donald Trump, favorit per a ser el candidat republicà en les eleccions presidencials de novembre, en un breu missatge publicat en la seua xarxa social Truth Social. Està previst que l'expresident comparega aquest dilluns per a posicionar-se sobre la fallada, que aplana el camí per a la possible elecció com a candidat del seu partit a la presidència.

També et pot interessar

stats