Tornen les restriccions a Europa: els Països Baixos, Àustria i l'est del continent imposen confinaments i tocs de queda

Europa torna a ser l'epicentre de la pandèmia, amb xifres que mai s'han registrat, i imposa mesures per a pressionar els no vacunats

El canceller d'Àustria Alexander Schallenberg
El canceller d'Àustria, Alexander Schallenberg / Leonhard Foeger (Reuters)

En els últims mesos, Europa s'ha tornat a convertir en l'epicentre de la pandèmia, amb xifres de contagis que en alguns països del centre i l'est del continent superen les registrades en totes les onades anteriors. Alguns governs s'han vist obligats a tornar a considerar imposar algunes de les restriccions més estrictes, fins i tot el confinament. Aquestes mesures, però, es centren en la majoria de casos en la població no vacunada.

Els Països Baixos s'han convertit en el primer país de l'Europa Occidental que imposa toc de queda nocturn des de l'estiu. A més, han anunciat altres restriccions com l'ampliació del requisit de portar el passaport sanitari, la limitació de les reunions a casa a quatre persones o el tancament de les botigues i serveis no essencials a les 20:00 hores, i la prohibició de públic als esdeveniments esportius. Les restriccions afecten tota la població i tindran vigència durant les tres setmanes vinents.

Àustria és un altre país que ha fet un pas endavant per tractar de frenar l'augment imparable de contagis, que han passat d'uns 3.000 a més de 10.000 en menys d'un mes. L'estat, en què només un 65% de la població te la pauta completa de vacunació –una de les taxes més baixes de l'Europa occidental– ha centrat les restriccions en la població no immunitzada.

"La majoria de la població que s'ha protegit no ha de confinar-se per protegir els que no s'han vacunat". Alexander Schallenberg - Canceller Federal d'Àustria

El govern ha anunciat el confinament dels no vacunats a partir de dilluns, una mesura que l'executiu central negociara amb els estats federals al llarg del cap de setmana. Alguns d'ells, com Salzburg i l'Alta Àustria han confirmat que aplicaran la mesura a començament de setmana.

No és la primera volta que el país pressiona les persones no vacunades. Durant aquesta setmana ja els ha prohibit l'entrada a bona part dels establiments d'oci i restauració. En paraules del canceller, Alexander Schallenberg, "la majoria de la població que s'ha protegit no ha de confinar-se per protegir els que no s'han vacunat".

No són els únics estats que es troben en el punt de mira. El Centre Europeu de Control de Malalties ha qualificat de "molt inquietant" la situació sanitària de 10 països de la Unió Europea. El centre i l'est del continent registren algunes de les xifres més altes de contagis i hospitalitzacions, i les xifres de morts comencen a ser preocupants en els estats amb taxes baixes de vacunació.

Països de l'est com Romania, la República Txeca, Eslovàquia i Bulgària han registrat xifres màximes des que va començar la pandèmia i en molts casos, els seus sistemes sanitaris ja es troben al límit o, fins i tot, col·lapsats. Per a aplacar la situació, Romania ha imposat toc de queda als no vacunats des de les 22 hores, i Eslovàquia ha anunciat que la població que haja rebutjat la vacunació estarà privada del sou.

El cas d'Alemanya, que el dimecres, amb 50.000 positius nous, va registrar una xifra inèdita també preocupa les autoritats sanitàries. La incidència entre la població registra en aquests moments una xifra mai vista, per damunt dels 250 contagis per cada 100.000 habitants en els últims set dies. La vacunació ha permés que la dada de morts per coronavirus, però, incremente de manera més lenta, i que els nivells de pressió hospitalària al país disten molt dels registrats en l'onada de l'hivern passat.

També et pot interessar

stats