Taiwan redobla l'aposta pel sobiranisme amb l'elecció de William Lai

Amb totes les meses escrutades, el candidat del Partit Democràtic Progressista suma més del 40% dels vots

El candidat William Lai guanya les eleccions de Taiwan
El candidat William Lai guanya les eleccions de Taiwan / EFE

Taiwan ha consolidat aquest dissabte la seua aposta pel sobiranisme amb l'elecció de William Lai (Lai Ching-te) com a president de l'illa per als pròxims quatre anys, un resultat electoral que augura un augment de les tensions amb la Xina, que considera el territori taiwanés com una província rebel.

Amb el 100% de les meses escrutades, Lai, actual vicepresident i candidat del Partit Democràtic Progressista (PDP) suma un 40,05% dels vots i s'imposa als aspirants opositors del Kuomintang, Hou Yu-ih (33,49% dels sufragis), i del Partit Popular de Taiwan, Ko Wen-Je (26,46%).

En una compareixença davant la premsa estrangera, Lai ha assegurat que aquestes eleccions han demostrat a la comunitat internacional que, entre “democràcia i autoritarisme”, els taiwanesos han optat per romandre “al costat de la democràcia”.

Un triomf electoral per a la història

Encara que públicament s'ha mostrat partidari de mantindre l'statu quo, l'elecció de William Lai suposa un pas més enllà en la “desconnexió” de Taiwan amb la Xina, després de huit anys en què no hi ha hagut cap comunicació entre tots dos governs.

Una realitat que no ha perjudicat electoralment el PDP: l'acompliment de Lai se situa cinc punts percentuals per damunt de la mitjana de les enquestes publicades fins al passat 2 de gener, que suggerien una contesa electoral molt més disputada.

Així i tot, el líder del PDP ha recaptat 2,5 milions de vots menys que la presidenta actual, Tsai Ing-wen, en les presidencials del 2020. S'ha beneficiat de la divisió de l'oposició, els candidats de la qual van ser incapaços de concretar una candidatura d'unitat.

La falta d'entesa en les files opositores ha acabat per provocar un resultat per a la història: el PDP es mantindrà en el poder durant tres mandats consecutius, una fita que no havia aconseguit cap partit des de les primeres eleccions democràtiques de 1996.

Futur de la relació amb la Xina

Al llarg de la campanya electoral, Lai va esgrimir una estratègia de quatre pilars per a relacionar-se amb la Xina continental, en línia amb les polítiques de la predecessora Tsai: millorar les capacitats de dissuasió de l'illa, reforçar la seguretat econòmica, estrényer els llaços amb les principals democràcies del món i construir un lideratge basat en principis.

“Esperem que la Xina reconega la nova situació i entenga que només la pau beneficia a banda i banda de l'estret. La pau i l'estabilitat globals depenen de la pau i l'estabilitat en l'estret de Taiwan, i la Xina també hi té responsabilitat”, ha assenyalat.

En qualsevol cas, l'elecció de Lai, que es va definir a si mateix com un “treballador pragmàtic per la independència de Taiwan” en el passat, augura un clima de tensió encara major en l'estret de Taiwan, ja que Pequín no ha deixat d'insistir en la necessitat de culminar la “reunificació” amb l'illa.

La societat taiwanesa, no obstant això, ja ha començat a donar l'esquena al continent: només un 30% dels ciutadans insulars s'identifica com a taiwanés i xinés alhora, mentre que la proporció dels que es veuen únicament com a taiwanesos ascendeix al 62,8%, segons les últimes dades de la Universitat Nacional Chengchi.

També et pot interessar

stats