Claus de la reunió entre Biden i Xi Jinping: Taiwan, els conflictes a Gaza i Ucraïna i el canvi climàtic

És la segona reunió entre els dos líders des que Biden és president i l’última abans de les eleccions presidencials de la Xina

El president de la Xina, Xi Jinping, i el dels Estats Units, Joe Biden, durant la primera trobada cara a cara com a presidents a Bali
El president de la Xina, Xi Jinping, i el dels Estats Units, Joe Biden, durant la primera trobada cara a cara com a presidents, a Bali / Kevin Lamarque (Reuters)

El president estatunidenc, Joe Biden, es reuneix aquest dimecres a San Francisco amb l'homòleg xinés, Xi Jinping, coincidint amb el Fòrum de Cooperació Econòmica entre Àsia i el Pacífic (APEC). Els líders de les dues grans economies del món no es reunien des de desembre de l’any passat, durant el G20 celebrat a Bali. Després d’una salutació davant dels mitjans per a retratar públicament les bones relacions, es preveu que tracten diversos assumptes d’estat a porta tancada, com les eleccions a Taiwan o els conflictes armats de la Franja de Gaza i Ucraïna. 

Taiwan, en el punt de mira 

Pel que fa a Taiwan, és la principal font de tensions entre les dues potències. Si bé l'illa està autogovernada amb un sistema democràtic, la Xina contínua reclamant-la com a part del seu territori, mentre que Washington envia als taiwanesos gran quantitat d'armament.

Les pròximes eleccions presidencials a la Xina, que tindran lloc el 14 de gener, també estan damunt la taula. El favorit dels comicis és el vicepresident taiwanés, William Lai, que pertany al Partit Democràtic Progressista, la força política de l'actual presidenta, Tsai Ing-wen, sota la qual s'han tibat encara més les relacions amb Pequín. Washington ha alertat que vigila de prop el govern xinés per a evitar qualsevol intent d’influir en les votacions i inclinar la balança a favor del candidat del partit conservador Kuomintang, Hou Yu-ih, més pròxim a Pequín.

Per part seua, Xi té previst exigir als Estats Units les mateixes condicions de no-intervenció en els comicis; el govern xinés vol arrancar de Biden el compromís que Washington mai donarà suport a una declaració d'independència de Taipei.

El paper de la Xina a l'Orient Mitjà

Un altre tema prioritari és la guerra entre Israel i el grup islamista palestí Hamàs. Biden vol demanar a la Xina que utilitze la seua influència sobre l'Iran per a evitar que la violència s'expandisca per l'Orient Mitjà. Segons fonts del departament d’Estat dels Estats Units, a la Xina no li convé el creixement del conflicte, que podria augmentar el preu del petroli a escala mundial i tindre un impacte negatiu en l'economia xinesa.

La guerra a Ucraïna

Washington ha demanat reiteradament a Pequín que exercisca la seua influència sobre Rússia, i el gegant asiàtic ha mantingut una façana neutral amb propostes de pau que, no obstant això, afavoreixen Moscou. Entre els temes a tractar està l'enviament d'armes des de Corea del Nord, aliat de la Xina, cap a Rússia per al seu ús en la guerra a Ucraïna.

El fentanil

En un altre àmbit, el govern nord-americà vol aconseguir que la Xina prenga mesures per a controlar l'eixida del seu territori dels productes químics que s'utilitzen en la fabricació del fentanil, un potent analgèsic que provoca la mort de 200 persones al dia per sobredosi.

Canvi climàtic, vols i comunicació militar

Un altre assumpte on podria haver-hi progressos és la lluita contra el canvi climàtic, d'interés per a totes dues potències, si bé aquest tema xoca de front amb l’increment de vols entre tots dos països, que volen augmentar els intercanvis universitaris i empresarials.

Al mateix temps, Biden vol reobrir el canal de comunicació entre les forces armades de tots dos països. Pequín les va tancar després de la polèmica visita a Taiwan l'agost de 2022 de la llavors presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi.

Comerç i sancions

Per contra, no s’espera el mateix acostament en altres àrees, ja que tots dos han intensificat les restriccions comercials en nom de la seguretat nacional. A l'octubre, els Estats Units va limitar més les exportacions de semiconductors i tecnologia per al desenvolupament d'intel·ligència artificial a la Xina; com a resposta, Pequín va reaccionar amb controls a l'exportació de grafit, crucial per a les bateries dels vehicles elèctrics. Xi podria intentar pressionar Biden, però és poc probable que hi haja un anunci coincidint amb la trobada.

També et pot interessar

stats