La crisi dels microxips motiva la segona visita d'alt nivell dels EUA a la Xina en un mes

La secretària del Tresor, Janet Yellen, es reuneix amb alts funcionaris després de la decisió de Pequín de restringir les exportacions de metalls clau en la fabricació de tecnologia

La secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen
La secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen / Sarah Silbiger (Reuters)

La secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, ha aterrat a Pequín, on es reunira amb alts funcionaris xinesos. És la segona visita d'alt nivell de l'administració Biden en menys d'un mes, després de la trobada del secretari d'Estat Antony Blinken amb la cúpula política del país, inclòs el president Xi Jinping, per a apaivagar la tensió entre totes dues potències.

El trasllat de Yellen es produeix dies després que Pequín va anunciar restriccions a les exportacions de metalls com el gal·li i el germani, que són clau per a la fabricació de microxips, en resposta a la decisió de grans fabricants de microprocessadors, com els EUA, el Japó i els Països Baixos, d'activar condicions més exigents per a l'exportació de tecnologia "per motius de seguretat nacional". A la tardor, els Estats Units van introduir regles dirigides a restringir les exportacions de xips i eines per a la fabricació de semiconductors a la Xina, en un moviment que algunes veus expertes interpreten en l'estratègia nord-americana de frenar els avanços tecnològics de la Xina.

Segons la Casa Blanca, Yellen té previst dir al nou equip econòmic de la Xina que Washington continuarà defensant els drets humans i els seus propis interessos de seguretat nacional mitjançant accions dirigides contra la Xina. Alhora, però, traslladarà la voluntat de treballar amb Pequín en reptes urgents com el canvi climàtic i el problema del deute públic a què s'enfronten molts països.

El conflicte amb la restricció al comerç tecnològic esdevé l'últim capítol de les tensions entre els Estats Units i la Xina, que s'ha intensificat els últims anys per qüestions com els aranzels comercials, la gestió de la pandèmia de la covid-19, la ciberseguretat, les denúncies d'espionatge o la competència tecnològica.

També et pot interessar

stats