Xi Jinping a Blinken: "Les relacions entre estats han d'estar basades en el respecte mutu"

El president xinés té l'"esperança" que la visita del secretari d'Estat dels EUA puga "fer contribucions positives per a estabilitzar les relacions entre la Xina i els Estats Units"

El president xinés, Xi Jinping, amb el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, aquest dilluns a Pequín
El president xinés, Xi Jinping, amb el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, aquest dilluns a Pequín / Efe

El president xinés, Xi Jinping, li ha dit aquest dilluns a Pequín al secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, que les interaccions entre estats "han de basar-se sempre en el respecte mutu i la sinceritat".

Al començament de la trobada i davant dels mitjans de comunicació, el també secretari general del Partit Comunista de la Xina (PCX), ha destacat que té l'"esperança" que la visita de Blinken puga "fer contribucions positives per a estabilitzar les relacions entre la Xina i els Estats Units".

La trobada entre Xi i Blinken eleva el to d'una visita que busca restablir els vincles diplomàtics malmesos entre les superpotències després d'anys de conflictes comercials, territorials i polítics. Aquesta trobada es va produir després de la reunió d'aquest dilluns al matí entre Blinken i el cap de la Comissió d'Afers Exteriors del Partit Comunista de la Xina, Wang Yi, on es van abordar temes de gran importància, com la qüestió de Taiwan.

La Xina no farà concessions sobre Taiwan

El cap de la Comissió d'Afers exteriors del Partit Comunista de la Xina, el diplomàtic de més alt nivell del país, Wang Yi, ha advertit el secretari d'Estat dels Estats Units (EUA) Antony Blinken, que el seu país "no pot fer concessions en la qüestió de Taiwan". "Protegir la unitat nacional és sempre el nucli dels interessos essencials de la Xina i de la missió històrica del PCX", l'ha indicat Wang en una reunió a Pequín, segons el diari local Global Times. Li ha demanat expressament que els Estats Units "respecten la sobirania i integritat territorial de la Xina" i que "s'oposen a la independència de Taiwan". A l'abril, la visita de la presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen a Califòrnia va agreujar les ja tenses relacions de Washington amb Pequín, que va reaccionar amb maniobres militars al voltant de l'illa en una exhibició de força.

La reunió té lloc en la segona jornada de la visita del secretari d'estat dels EUA a la Xina, destinada a reconduir les relacions bilaterals, després que Blinken s'entrevistara diumenge amb el titular xinés d'Exteriors, Qin Gang. A diferència d'aquesta reunió, ara Wang Yi no ha eixit a rebre l'estatunidenc, sinó que el va esperar en el lloc on es van donar l'encaixada de mans davant la premsa abans de començar la reunió. Ara com ara, cap de les parts ha confirmat si el secretari estatunidenc es reunirà també amb el president xinés, Xi Jinping.

Les relacions bilaterals, en el punt més baix

En la trobada de diumenge amb Qin, aquest va advertir al representant estatunidenc que les relacions bilaterals "es troben al punt més baix des de l'establiment de relacions diplomàtiques" i va formular "clares exigències sobre els interessos essencials i les principals preocupacions de la Xina, inclosa la qüestió de Taiwan", segons el comunicat posterior.

Blinken el va convidar a visitar els Estats Units, país del qual va ser ambaixador, i va emfatitzar "la importància de la diplomàcia i de mantindre canals de comunicació oberts en tots els àmbits per a reduir el risc d'errors de càlcul", segons va informar el portaveu de la diplomàcia estatunidenca, Matthew Miller.

La visita de Blinken és la de major rang d'un funcionari estatunidenc a la Xina des que el president del país nord-americà, Joe Biden, va començar el seu mandat el 2021, un període en el qual les relacions bilaterals s'han continuat deteriorant a causa de tensions comercials, geopolítiques i econòmiques.

També et pot interessar

stats