El Senat dels Estats Units vota a favor d'augmentar el control sobre les armes

Per primera vegada en trenta anys, demòcrates i republicans pacten un acord de mínims per a endurir-ne la venda a menors de vint-i-un anys després dels tirotejos massius en una escola a Texas i un supermercat de Buffalo

Protesta a Austin contra el tiroteig en una escola d'Uvalde
Protesta a Austin contra el tiroteig en una escola d'Uvalde / Nuri Vallbona (Reuters)

El Senat dels Estats Units ha aprovat aquest dijous un projecte de llei que persegueix augmentar el control sobre les armes de foc al país. Es tracta d'un pacte de mínims entre senadors demòcrates i republicans que arriba poc després dels tirotejos massius ocorreguts en un supermercat de Buffalo (Nova York) i una escola d'Uvalde (Texas), que es cobraren conjuntament una trentena de víctimes mortals.

És la primera vegada en dècades que els dos grans partits estatunidencs es posen d'acord per a votar a favor d'aplicar més controls sobre les armes. El projecte de llei, el més important en aquesta matèria en quasi trenta anys, es trasllada a la Cambra de Representants —de majoria demòcrata— després d'haver tirat avant en el Senat amb 65 vots a favor i 33 en contra. Ha sigut possible gràcies a quinze senadors republicans, que s'han unit als demòcrates per a donar suport a la reforma legal. Una vegada tinga llum verda de les dues cambres que conformen el Congrés estatunidenc, el president del país, Joe Biden, podrà ratificar-la com a llei.

El líder de la Casa Blanca ha emés un comunicat per a celebrar que, "després de vint-i-huit anys sense avanços", representants dels dos partits hagen aconseguit posar-se d'acord per a "actuar" i donar una resposta des de la política als familiars de les víctimes dels tirotejos d'Uvalde i Buffalo. Ha assegurat que la futura llei ajudarà a protegir el poble estatunidenc i que les escoles i la comunitat seran més segures.

El text inclou una revisió del procés de compra d'armes per als menors de vint-i-un anys, de manera que es tindrà en compte si hi ha antecedents i estén a tot el país les anomenades lleis "d'alerta de perill" (red flag), que permeten activar un procediment legal per a confiscar les armes de foc dels qui representen un perill per a tercers o per a si mateixos. A més, la proposta també pretén acabar amb el que es coneix popularment com "el buit del nóvio", que fins ara permetia posseir armes als acusats de violència domèstica que no estan casats.

Més enllà de restringir lleugerament l'accés a les armes a determinades persones i en segons quines circumstàncies, l'acord entre demòcrates i republicans també contempla destinar més fons per a recursos de salut mental i per a reforçar la seguretat a les escoles, dos aspectes en els quals insisteixen els defensors de les armes cada vegada que hi ha un tiroteig mediàtic als Estats Units.

Però, una de freda i una de calenta: només unes hores abans, aquest mateix dijous el Tribunal Suprem dels Estats Units emetia una decisió en què ampliava el dret a portar armes de foc, ja que avala que es puguen dur en públic. En el primer cas de gran importància sobre armes que examinava en tretze anys l'Alt Tribunal, de majoria conservadora, ha dictaminat en contra d'una llei centenària de l'estat de Nova York que obliga a portar l'armament ocult pel carrer.

També et pot interessar

stats