Rússia tracta de destruir infraestructures a Odessa, a l'oest d'Ucraïna

La històrica ciutat a l'estuari del riu Dnièster és quasi l'únic port d'eixida al mar Negre que Ucraïna encara manté i no ha sigut ocupat pels russos

Edifici residencial destruït per un atac militar rus a Bakhmut, a la regió de Donetsk, Ucraïna
Edifici residencial destruït per un atac militar rus a Bakhmut, a la regió de Donetsk, Ucraïna / Serhii Nuzhnenko (Reuters)

L'exèrcit rus, que ha centrat els atacs a l'est i el sud d'Ucraïna, també ha llançat míssils a l'oest del país, a la ciutat costanera d'Odessa, on ha tornat a fer malbé infraestructures a l'estuari del riu Dnièster, prop del mar Negre.

Les tropes russes han llançat dos atacs amb míssils que impactat sobre una carretera i un pont ferroviari. Totes dues infraestructures ja havien sigut danyades en atacs anteriors, segons informen les agències locals ucraïneses.

"L'ona expansiva ha danyat algunes cases privades del voltant, però no s'ha informat que hi haja hagut víctimes entre la població", ha assegurat el militar Serhí Bratxuk, portaveu de l'Administració Militar d'Odessa, en el seu compte de Telegram.

Segons ha agregat, una unitat de míssils antiaeris del Comandament Aeri Sud ucraïnés "va detectar i va destruir un míssil de creuer disparat per un bombarder estratègic rus des del mar Negre a la regió d'Odessa".

Odessa és una ciutat estratègica situada a pocs quilòmetres de les fronteres amb Moldàvia i Romania, de la qual les separa l'estuari del riu Dnièster, i també està prop de la península de Crimea, que els russos van ocupar el 2014.

La històrica ciutat és quasi l'únic port d'eixida al mar Negre que Ucraïna encara manté i no ha sigut ocupat pels russos.

Zelenski visita el Donbass i troba "la destrucció total"

En plena ofensiva de les tropes russes al Donbass, el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, s'ha desplaçat per primera vegada a aquesta zona del país. Zelenski ha recorregut la ciutat de Khàrkiv, molt prop de la frontera russa i una de les més castigades pels bombardejos.

És la segona metròpoli d'Ucraïna, després de Kíiv. La major part dels dos milions d'habitants de la ciutat i la seua àrea metropolitana han estat evacuats. En l'al·locució diària, a través del seu canal de Telegram, Zelenski ha descrit als seus conciutadans el que s'ha trobat a Khàrkiv: "Les ruïnes i la destrucció total".

Zelenski també ha anunciat que, després de la visita, ha rellevat el cap de seguretat de Khàrkiv, a qui ha acusat de pensar només en ell mateix i no treballar per la defensa de la ciutat des dels primers dies de la guerra. També ha dit que un terç de la regió nord-est del país està ocupada pels militars russos i que la situació és extremadament difícil, però que estan decidits a resistir-hi.

La visita de Zelenski s'ha produït sense cap avís i sense convocar els mitjans. El president ucraïnés no havia eixit de la capital excepte per a alguna visita puntual a localitats dels voltants.

Cimera del Consell Europeu per acordar un sisé paquet de sancions a Rússia

D'altra banda, la reunió del Consell Europeu extraordinari que se celebra aquest dilluns té previst analitzar l'evolució de la guerra a Ucraïna i com hi està afectat la seguretat alimentària. També s'intentarà acordar un sisé paquet de sancions a Rússia després que diumenge la Unió Europea no aconseguira tancar un acord per al veto al petroli rus.

La proposta que està ara damunt la taula és prohibir totalment les importacions per via marítima del petroli rus, però es permetria l'arribada de petroli per oleoductes, de forma que encara arribaria a Polònia, Hongria, Eslovàquia, Txèquia, Àustria i Alemanya.

Recordem que cal unanimitat de tots els membres de la Unió per a tirar avant un nou paquet de sancions. I amb aquesta proposta, Hongria, la més reticent per la seua dependència del petroli rus, no es veuria afectada de moment.

En aquesta cimera de líders europeus està prevista la intervenció del president ucraïnés, Volodímir Zelenski.

També et pot interessar

stats