Rússia intensifica l'ofensiva al Donbass, però continua atacant Kíiv
Es confirmen així els recels dels EUA i del Regne Unit sobre l'anunci rus de reduir de forma "radical" l'activitat militar al nord ucraïnés
Rússia ha intensificat aquest dimecres l'ofensiva al Donbass, però també ha continuat els bombardejos a Txerníhiv i la regió de Kíiv, malgrat haver anunciat un dia abans "una reducció radical" de l'activitat militar al nord ucraïnés.
L'Estat Major General de les Forces Armades d'Ucraïna ha explicat que les tropes russes continuen retirant-se dels territoris de les regions de Kíiv i Txerníhiv, però ha considerat que Rússia només "ha renunciat temporalment a l'objectiu de bloquejar" la capital davant "les importants pèrdues" que ha patit. Ha declarat també que Rússia "està acumulant forces en la zona d'exclusió de la planta nuclear de Txernòbil".
Per la seua banda, el portaveu del Ministeri de Defensa de Rússia, Ígor Konaixénkov, ha precisat que Moscou duu a terme una "reagrupació programada" de les tropes russes en les dues regions per a poder centrar-se en "l'alliberament del Donbass".
Els EUA i el Regne Unit desconfiaven
L'anunci de Rússia va provocar incredulitat en la intel·ligència de diversos països occidentals, entre ells els Estats Units. El Pentàgon va descartar que es tractara "d'una retirada real", mentre que el Ministeri de Defensa del Regne Unit ha considerat hui que les tropes russes han tornat a Bielorússia i Rússia "per a reorganitzar-se i tornar a proveir-se".
Malgrat l'anunci rus, les sirenes antiaèries no han deixat de sonar durant quasi tota la nit a Kíiv i Txerníhiv, ciutat que amenaça a convertir-se en una segona Mariúpol per la duresa del setge patit.
Tot i els atacs al nord, Ucraïna ha constatat que Rússia "es reagrupa i se centra en operacions ofensives a l'est i a incrementar la logística en les àrees de Donetsk i Tavriya", a la regió de Kherson.
Optimisme diplomàtic
Amb tot, l'assessor de l'oficina del president d'Ucraïna, Oleksiy Arestovich, ha considerat que la fase activa de les hostilitats encara "durarà una setmana, potser més", després de les negociacions del dimarts a Istanbul entre Rússia i Ucraïna.
El membre de l'equip negociador ucraïnés, Mikhaïlo Podoliak, ha afirmat per la seua part que "en uns dies" les dues parts poden procedir a concretar el tractat de garanties de seguretat que exigeix Kíiv a canvi de renunciar a l'OTAN i declarar el seu estatus no nuclear.
En tot cas, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha remarcat que "ens espera un treball bastant llarg" encara. El tema més problemàtic és el futur del Donbass i de la Crimea annexionada. Kíiv proposa a Moscou un termini de quinze anys per a negociar l'estatus de Crimea, mentre que la qüestió del Donbass es queda per als dos presidents, Vladímir Putin i Volodímir Zelenski.
El ministre d'Afers Estrangers de Rússia, Serguei Lavrov, ha valorat aquest dimecres un "avanç positiu" en les negociacions quant a l'estatus neutral acceptat per Ucraïna i "la comprensió per part d'Ucraïna que les qüestions de Crimea i el Donbass estan totalment resoltes".
Zelenski, no obstant això, ha deixat clar que "no pot haver-hi ni hi haurà cap compromís sobre la sobirania i la integritat territorial".