Rússia fracassa en el llançament d'un míssil balístic intercontinental mentre Biden viatjava a Ucraïna
Segons la CNN, Moscou va avisar els Estats Units de la prova per a evitar conflictes, però la Casa Blanca creu que no suposava cap risc
Rússia va dur a terme una prova infructuosa per a llançar un míssil balístic intercontinental mentre el president dels Estats Units, Joe Biden, es dirigia dilluns cap a Kíiv per a donar suport al poble ucraïnés i al líder del país, Volodímir Zelenski. Ho afirma la cadena nord-americana CNN, que cita dos funcionaris de la Casa Blanca familiaritzats amb l'assumpte. Segons reportava inicialment el mitjà, el test va desenvolupar-se mentre el mandatari demòcrata estava a Ucraïna, però posteriorment un dels treballadors públics esmentats va precisar que havia ocorregut just abans que arribara al país. Així i tot, no s'han precisat dades específiques ni hi ha més detalls.
Tal com publica el canal de notícies estatunidenc, Moscou va notificar a Washington amb antelació que tenia previst efectuar el llançament del míssil. Ho va fer a través de diversos canals, amb la intenció d'evitar una nova escalada de tensió en el conflicte que ambdues potències mantenen obert a propòsit de la invasió russa d'Ucraïna. Una altra font del cas ha assegurat que la prova no representava cap risc per als Estats Units i que la Casa Blanca no la interpretava com una anomalia ni una provocació.
Les autoritats estatunidenques pensen que l'assaig amb el míssil pesat Sarmat, anomenat Satan II a Occident, ha fracassat finalment. Assenyalen que si haguera tingut èxit el president rus, Vladímir Putin, s'hauria enorgullit de l'assumpte durant el discurs sobre l'estat de la nació que va pronunciar aquest dimarts. En canvi, ni ho va esmentar. Sí que va anunciar formalment, però, que Rússia suspenia la participació en el New Start o Start III, l'acord de desarmament nuclear que va signar amb els Estats Units en 2011 que limitava l'arsenal nuclear d'ambdues potències.
No és la primera vegada que Rússia prova el Satan II, capaç de llançar múltiples ogives nuclears a gran distància, amb resultats satisfactoris. L'arma, presentada el 2016, és el míssil balístic intercontinental que posseeix el país eurasiàtic: té un abast superior als 11.000 quilòmetres i pot transportar fins a 178 tones de combustible líquid. Sense anar molt lluny en el temps, el passat abril es va testar, a penes dos mesos després que envaïra Ucraïna. Putin ja va advertir l'any passat que l'artefacte “faria pensar aquells que intenten amenaçar Rússia”.