Putin anuncia que Rússia suspén l'últim tractat de desarmament nuclear amb els Estats Units

El president rus acusa Occident de "voler acabar amb Rússia per sempre" i assegura que aconseguirà "pas a pas" els seus objectius a Ucraïna, alhora que qualifica de "difícil" el moment que viu el país

El president rus aquest dimarts
El president rus, aquest dimarts / Dmitry Astakov (Efe)

El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat la suspensió del compliment per part del seu país de l'START III o Nou START, últim tractat de desarmament nuclear encara vigent entre Rússia i els Estats Units.

Putin ha matisat que "Rússia no abandona, sinó que només suspén" el compliment del tractat sobre reducció d'armament estratègic ofensiu que expira el 2026, fet del qual culpa els Estats Units.

Ha avançat que "si els EUA fan assajos nuclears amb nou tipus d'armament estratègic, Rússia efectuarà també proves" d'aquesta classe. "Per descomptat, no serem els primers que ho farem. Ningú ha de tindre la perillosa il·lusió que l'equilibri estratègic mundial es pot destruir", ha afirmat.

A més, ha qualificat de "teatre de l'absurd" la declaració en la qual l'OTAN va demanar a Rússia que complira aquest tractat, la qual cosa inclou les inspeccions de les seues instal·lacions nuclears.

Sobre aquest tema, ha advocat perquè l'Aliança Atlàntica es convertisca en part del tractat, ja que, va recordar, països com el Regne Unit i França també compten amb arsenals nuclears.

El president rus acusa Occident de "voler acabar amb Rússia per sempre"

El líder rus ha desvinculat la seua decisió de l'actual conflicte a Ucraïna i el suport d'Occident a Kíiv. Vladímir Putin, ha acusat aquest dimarts Occident de voler assestar a Rússia una "derrota estratègica" a Ucraïna.

"Volen acabar amb Rússia d'una vegada i per sempre", ha dit Putin durant el discurs sobre l'estat de la nació davant de les dues cambres del Parlament. "El propòsit d'Occident és llevar a Rússia els territoris històrics que hui s'anomenen Ucraïna", ha remarcat.

En el seu discurs el president rus ha assegurat que Rússia aconseguirà "pas a pas" els seus objectius a Ucraïna, al mateix temps que ha qualificat de "difícil" el moment que viu el país.

"Per a garantir la seguretat del nostre país, per a eliminar l'amenaça que representa el règim neonazi que va sorgir a Ucraïna després del colp del 2014, es va decidir fer una operació militar especial".

No es pot véncer Rússia al camp de batalla

A més, ha advertit que portarà la guerra fins al final i que la paciència estarà del seu costat. "Rússia superarà pas a pas, acuradament i contínuament, els desafiaments amb els quals es trobe". Així, ha destacat que "no es pot véncer Rússia al camp de batalla".

"L'economia russa ha resultat ser més forta del que pensava Occident"

L'economia russa ha resultat ser "més forta" del que pensava Occident, que ha declarat que actualment pateix l'efecte rebot per les sancions imposades contra Rússia.

El president rus ha assenyalat que el treball conjunt del govern, el legislatiu, el Banc de Rússia, les entitats federals i els empresaris van garantir "l'estabilitat de la situació econòmica".

A més, ha afirmat que Rússia treballarà al costat dels seus socis en la formació "d'un sistema estable i segur de transaccions internacionals, independent del dòlar i d'altres divises occidentals".

En aquest sentit, ha fet una crida a concentrar el treball del govern a "ampliar les relacions econòmiques exteriors i crear nous corredors logístics", entre els quals ha citat l'ampliació de l'autopista Moscou-Kazan fins a Iekaterinburg, Txeliàbinsk, Tiumén, i més avant, cap a l'oceà Pacífic, Mongòlia i la Xina. "Això ampliarà considerablement les nostres relacions econòmiques amb els mercats del sud-est asiàtic".

Així mateix, ha ordenat una nova pujada en un 10% del salari mínim al país a partir de l'1 de gener de 2024.

Deixa la porta oberta a presentar-se a la reelecció el 2024

D'altra banda, Vladímir Putin ha deixat oberta la possibilitat a la reelecció en els comicis presidencials de 2024.

Putin, de 70 anys, va arribar al poder el 2000, va ser reelegit el 2004, va exercir quatre anys com a primer ministre, va tornar al Kremlin el 2012 i va ser reelegit el 2018.

"Vull subratllar que les eleccions, tant les locals i regionals de setembre d'enguany com les presidencials de 2024, transcorreran en estricta consonància amb la legislació, respectant tots els procediments democràtics constitucionals", ha manifestat Putin durant el seu discurs sobre l'estat de la nació.

També et pot interessar

stats