Biden afirma que Rússia mai vencerà Ucraïna, en un discurs dur contra Putin

"Un any després que les bombes començaren a caure i que els tancs russos entraren a Ucraïna, el país encara hui és independent i lliure, des de Kherson fins a Kíiv", destaca el president dels EUA

Discurs de Joe Biden als jardins de l'antic castell real de Varsòvia, Polònia, aquest dimarts
Discurs de Joe Biden als jardins de l'antic castell reial de Varsòvia, Polònia, aquest dimarts / Piotr Nowak (Efe)

El president estatunidenc, Joe Biden, ha promés que Washington i els seus aliats sempre donaran suport a Kíiv i ha assegurat que Rússia "mai" vencerà Ucraïna, en un dur discurs plagat d'acusacions contra el mandatari rus, Vladímir Putin.

El discurs que Biden ha pronunciat als jardins de l'antic castell reial de Varsòvia no estava dirigit només als centenars de persones que l'escoltaven entusiasmades malgrat el fred, sinó també al poble estatunidenc, al rus i al dels països del flanc est de l'OTAN.

A tots ells, el mandatari ha volgut traslladar-los el mateix missatge: els Estats Units i la resta de les democràcies d'Occident volen la pau a Ucraïna, mentre que Putin —al qual ha qualificat d'autòcrata— només busca satisfer la seua set de conquesta amb una guerra sagnant.

"Ucraïna mai serà una victòria per a Rússia. Mai!", s'ha compromés el líder estatunidenc, qui ha enaltit la fortalesa de Kíiv quasi un any després de l'inici de la invasió russa, un aniversari que es compleix aquest divendres.

Biden, qui aquest dilluns va fer una visita de gran contingut simbòlic a Kíiv, ha dit que ell pot donar testimoni que la capital d'Ucraïna "segueix dreta", malgrat que les forces armades russes van intentar conquistar-la a l'inici de la guerra en una ofensiva que va fracassar.

"Un any després que les bombes començaren a caure i un any després que els tancs russos entraren a Ucraïna, el país encara hui és independent i lliure. Des de Kherson fins a Kíiv, aquesta terra ha sigut recuperada", ha afirmat Biden.

Tot i el to victoriós del seu discurs, ha reconegut que hi haurà dies "durs i amargs" en el que queda de guerra, encara que ha assegurat que els EUA continuaran fent costat a Ucraïna i ha reafirmat el seu compromís amb l'OTAN, esmentant especialment l'article 5 de defensa mútua que recull el seu tractat fundacional.

Una lluita entre democràcies i autocràcies

Biden ha considerat que la guerra a Ucraïna posa en relleu la lluita entre democràcies i autocràcies que viu el món. "Estem veient hui una altra vegada el que el poble de Polònia i la gent en tota Europa va viure durant dècades, la fam dels autòcrates no pot ser assaciada, cal oposar-se a ella. I els autòcrates només entenen una paraula: no, no, no. No prendreu el meu país, no em llevareu la llibertat, no prendreu el meu futur!", ha clamat Biden.

Rèplica a Putin

Una altra part del discurs ha buscat parlar directament al poble rus i Biden ha respost a Putin que els EUA no vol destruir Rússia, tal com el mandatari rus va assegurar aquest dimarts en el seu discurs de l'estat de la nació.

"Aquesta nit em dirigisc una vegada més al poble de Rússia: els Estats Units i les nacions d'Europa no busquen controlar o destruir Rússia. Occident no planeja atacar Rússia, com ha dit Putin".

A més, el mandatari dels EUA ha acusat les forces russes d'haver comés crims de lesa humanitat, inclòs l'ús de la violació com una arma de guerra.

Agraïment a Polònia

Un altre tema de fons que ha estat present durant tot el discurs de Biden i durant la resta de la seua visita ha sigut l'agraïment a Polònia, ja que ha acollit més d'1,5 milions de refugiats ucraïnesos des de l'inici de la guerra i ha fet costat a Kíiv amb l'enviament d'abundant ajuda militar.

Reunió del Bucarest 9, el flanc est de l'OTAN

Biden acabarà aquest dimecres la seua agenda oficial a Polònia amb una reunió del Bucarest Nou, que agrupa nou països del flanc est de l'OTAN (Bulgària, República Txeca, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Polònia, Romania i Eslovàquia).

També et pot interessar

stats