Rússia deté huit persones per la destrucció del pont de Crimea

Els serveis d'intel·ligència de la Federació Russa reconstrueixen el recorregut de la càrrega explosiva, que atribueixen a un pla del Ministeri de Defensa d'Ucraïna

Imatge de satèlit del danys al pont de Kerch
Imatge de satèlit del danys al pont de Kertx / Maxar Technologies (Reuters)

Els serveis d'intel·ligència de la Federació Russa, l'FSB (antic KGB), ha identificat dotze persones i n'han detingudes huit presumptament involucrades en l'atac amb bomba que dissabte passat va danyar el pont de Kerch, que uneix Rússia amb Crimea, el territori annexionat per Moscou el 2014.

Els detinguts són cinc ciutadans russos i tres d'Ucraïna i Armènia que segons l'FSB "van participar en els preparatius del delicte", que Moscou considera una "acció terrorista". L'òrgan federal culpa de l'atac la Direcció d'Intel·ligència del Ministeri de Defensa d'Ucraïna, el seu responsable, Kiril Budànov, i els seus agents.

"L'artefacte explosiu estava dissimulat en rotllos de polietilé per a construcció continguts en 22 palets amb un pes total de 22.770 quilograms", precisa el comunicat, que afig que la càrrega va ser despatxada al començament d'agost des del port ucraïnés d'Odessa al búlgar de Ruse, des del qual va iniciar un periple pel centre del continent europeu, superant les duanes amb documentació falsa, fins a arribar el sis d'octubre a un centre majorista de la ciutat russa d'Armavir. L'endemà, la càrrega va ser detonada quan circulava per sobre del pont de Crimea amb documentació falsificada, en direcció a una empresa inexistent, afig la nota.

Segons l'FSB, tot el seguiment de la ruta de la càrrega amb explosius i els contactes amb els participants en l'operació els va dur a terme un agent de la Direcció d'Intel·ligència del Ministeri de Defensa d'Ucraïna, que s'identificava com "Ivan Ivànovitx".

Aquest dilluns Rússia va iniciar un bombardeig a gran escala contra ciutats clau ucraïneses, entre elles Kíiv, que no atacava des de juny, en represàlia per l'explosió al pont de Crimea. En l'atac, que va continuar dimarts centrat ara en infraestructures energètiques, han mort una vintena de civils.

Dos presumptes terroristes ucraïnesos detinguts

El Servei Federal de Seguretat rus també ha anunciat la detenció de dos ciutadans ucraïnesos més sota l'acusació que volien perpetrar atemptats terroristes en territori rus "preparats pels serveis d'intel·ligència d'Ucraïna". Segons l'agència russa de seguretat, un d'ells transportava dos llançacoets en el compartiment secret de l'automòbil, dos llançacoets portàtils, i l'altre suposadament preparava un atemptat contra una terminal logística de transport de Briansk, 380 quilòmetres al sud-oest de Moscou.

Contra els dos la justícia russa ha obert causes penals per "preparatius d'un atemptat terrorista" i "adquisició il·legal, transmissió, compra, emmagatzematge i port d'armes, comesos per una organització criminal".

També et pot interessar

stats