Reunió dels ministres d’Afers Estrangers de la UE per a tractar d'evitar l'escalada de violència al Pròxim Orient

Els estats membres, que celebren una reunió extraordinària per videoconferència, estan en sintonia per a expressar una forta condemna de l’atac iranià

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alt representant de la Unió per a Afers Estrangers, Josep Borrell
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alt representant de la Unió per a Afers Exteriors, Josep Borrell / Stephanie Lecocq (EFE)

Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea celebren aquest dimarts una reunió extraordinària per videoconferència amb la situació del Pròxim Orient com a únic punt de l'orde del dia, amb el propòsit de demanar moderació i evitar una escalada de violència a la regió després de l'atac de l'Iran a Israel el passat cap de setmana.

Convocada per l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, la cita començarà a les 17:00 hores. Es preveu que els ministres europeus hi acudisquen en un ambient en el qual "sembla haver-hi una entesa i un enfocament comú" entre els estats membres, segons han avançat fonts diplomàtiques.

En concret, els Vint-i-set estan en sintonia pel que fa a expressar una forta condemna de l'atac iranià; reafirmar el compromís europeu amb la seguretat d'Israel; demanar moderació i evitar l'escalada, així com estudiar noves sancions relatives al règim de drons.

Completaran els assumptes de l’agenda el seguiment de prop de la situació a la Franja de Gaza, el repàs de les últimes conclusions amb el suport dels líders europeus en la seua cimera de març sobre un alto el foc i l'accés humanitari, així com les perspectives polítiques i una solució de dos estats. L'estiu passat, el Consell de la UE va establir un nou marc per a mesures restrictives contra Teheran pel seu suport militar a Rússia en la seua guerra contra Ucraïna, i des de llavors la UE prohibeix l'exportació de la Unió a l'Iran de components usats en la construcció i producció de drons.

L'Iran va llançar en la nit de dissabte dotzenes de drons i míssils contra Israel com a resposta a l'agressió al seu consolat a Síria l'1 d'abril, que va causar la mort de sis sirians i set membres de la Guàrdia Revolucionària; entre ells el líder de la seua branca Forces Quds per a Síria i el Líban, el general de brigada Mohamed Reza Zahedi.

En una ofensiva diplomàtica, en la qual també va incloure la UE, l'Iran va transmetre dilluns a diversos països que l'objectiu de Teheran era dissuasiu i que respondrà a noves agressions israelianes. Per la seua banda, Israel ha advertit que hi haurà "una resposta", però no ha donat més detalls.

Pràcticament a l'uníson, els líders europeus han demanat evitar una major escalada de la tensió al Pròxim Orient i han coincidit que l'atac a Israel suposa una escalada sense precedents i una greu amenaça a la seguretat regional. 

També et pot interessar

stats