Israel defensa a l'ONU el dret a contraatacar l'Iran: "Som una nació de lleons"

Teheran dona per venjat l'atac israelià a la seua ambaixada i assegura que no té intenció d'iniciar una guerra a la regió, però apel·la al dret a la legítima defensa si hi ha atac o represàlies d'Israel i els EUA

Benjamin Netanyahu amenaça de llançar una nova ofensiva / À Punt NTC

Israel recupera la rutina després de l'atac iranià de dissabte amb centenars de drons i míssils. Les autoritats israelianes han alçat les mesures especials de protecció, han représ les activitats educatives i han tornat a autoritzar les concentracions multitudinàries (excepte a la frontera amb la Franja de Gaza i el Líban).

L'atac massiu va causar danys mínims gràcies a l'escut de defensa i el suport dels Estats Units, que ha reconegut la destrucció d'un centenar de projectils. El president nord-americà, Joe Biden, ha felicitat les tropes pel treball i ha instat el Congrés a aprovar un nou paquet d'ajuda militar a Israel per valor de 14.000 milions de dòlars.

No obstant la participació de Washington, Teheran assegura que "no té intenció d'entrar en conflicte amb els Estats Units a la regió" i que dona per venjat el bombardeig israelià contra la seua ambaixada a Damasc, que va matar tretze persones, inclòs un alt responsable de la Guàrdia Revolucionària.

Ho ha fet en una sessió extraordinària del Consell de Seguretat de l'ONU, demanada per Israel, que ha estat dominada per les crides a la contenció a les parts. "És el moment de desactivar i desescalar. És el moment de la màxima moderació", ha manifestat el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, que ha estés la recomanació als EUA, Rússia i la Xina.

Però l'ambaixador israelià ha carregat contra l'Iran i ha manifestat que el seu país es reserva el dret a prendre represàlies. "No podeu demanar-nos que continuem de braços plegats. Som una nació de lleons", ha dit Gilad Erdan, que ha comparat el règim teocràtic iranià amb el Tercer Reich i el líder de la revolució, Ali Khamenei, amb Hitler.

L'Iran ha invocat el dret a la legítima defensa i ha assegurat haver fet una resposta proporcionada contra objectius militars pel bombardeig de la seua delegació diplomàtica a Damasc. No obstant això, ha advertit que si Tel-Aviv o Washington van més enllà i s'inicia una operació contra ciutadans o interessos iranians, "usarem el nostre dret inherent a respondre de forma proporcionada".

Israel ataca una columna de civils que volia retornar al nord de Gaza

Mentre el món aguaita si el govern de Benjamin Netanyahu accepta la via de la contenció o persisteix en lògica de la llei del talió (ull per ull, dent per dent), els bombardejos continuen a la Franja de Gaza. Un nou atac israelià ha matat cinc palestins durant la nit al camp de refugiats de Nuseirat, al centre de l'enclavament, i hi ha una xifra indeterminada de víctimes en un altre atac aeri prop de l'Hospital Europeu, a la ciutat de Khan Yunis. En les últimes 24 hores l'exèrcit israelià ha matat almenys 43 persones i n'ha ferit més de 60. La xifra total de víctimes, segons les autoritats de Hamàs, passa de les 33.700.

Aquest diumenge, l'exèrcit israelià ha atacat una columna de civils que intentaven tornar a casa al nord de l'enclavament. Entre la població palestina desplaçada van circular informacions que deien que l'exèrcit israelià havia permés el retorn de les dones i els menors, però van resultar ser falses. A moltes de les persones que han intentat traslladar-se al nord les han desviades cap a Rafah, que acull 1,5 milions de refugiats i on el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, amenaça de llançar una ofensiva que, segons les Nacions Unides, provocaria una massacre i una catàstrofe humanitària.

També et pot interessar

stats